Kies periode - Terug in de tijd
Het laden duurt even
1986 t/m 1999 staat online. 1980 - 1985 wordt aan gewerkt.
1934 - 1943 1952 - 1968 1970 - 1977
1978 - 1979 1980 - 1985 1986 - 1989
1990 - 1993 1994 - 1996 1997 - 1999


1997


Jaap Jan Gorter verslaat medefavoriet Van Waert

HOORN - Jaap Jan Gorter gaat met de volle winst uit twee partijen aan kop in de strijd om de West-Friese schaaktitel. De Andijker versloeg eerst zijn clubgenoot Dick Mantel en vervolgens Peter van Waert. Gorter wordt op de voet gevolgd door vier spelers met anderhalf punt. Onder hen Wilko van der Gracht, ook een van de grote favorieten voor de titel. Grote afwezige in het toernooi is titelhouder Joost Wempe uit Enkhuizen. Hij laat in zijn examenjaar zijn studie prevaleren boven het schaken.

In de eerste ronde troffen de club- of streekgenoten elkaar: en die leverde geen schokkende resultaten op. In de tweede ronde domineerde Van Waert het spel tegen Gorter, die in de opening blunderde. Gorter wist op de been te blijven, ook al kostte hem dat zelfs een tweede pion. Voor Van Waert leek er geen vuiltje meer aan de lucht. Echter, in de tijdnoodfase raakte de Hemmer het spoor volledig bijster en kon Gorter, alsnog toeslaan met damewinst. Tom Balla had tegen Willem Meyles steeds het betere spel. Meyles moest materiaal inleveren, maar in het eindspel lette Balla even niet goed op en kon Meyles met een fraaie torenzet ondekbaar mat forceren en de overwinning in ontvangst nemen.
Wilko van der Gracht kwam tegen Peter Couwenhoven goed uit de opening. Via de open c-lijn wist hij twee torens naar de zevende lijn te brengen, wat de partij direct besliste. Timo Bijkerk won regelmatig van Pio van Goor. In een toreneindspel had Bijkerk twee pionnen meer. De langste partij was die tussen Jan Stapel en Roel Worms. Stapel had in de opening een kwaliteit gewonnen, maar Worms had hier het loperpaar voor en wist zich goed te verdedigen. Pas in de derde uitvluggerfase viel de beslissing, toen Stapel in grote tijdnood zijn dame verloor.
De derde ronde wordt op maandag 17 februari in het Dorpshuis van Andijk gespeeld met onder meer de partij Gorter - Van der Gracht.

 

Schaken

Uitslagen eerste ronde: Meyles-Bijkerk 0.5-0.5, Couwenhoven-Stapel 0.5-0.5, Gorter-Mantel 1-0, Seelemeijer-Van der Gracht 0.5-0.5, Balla sr.- Balla jr: 0-1, Worms-Van Waert 0-1, Van Goor-Edeling 0.5-0.5.
Tweede ronde: Van Waert-Gorter 0- l, Ballajr.-Meyles 0-1, Bijkerk-Van Goor 1-0, Van der Gracht-Couwenhoven 1-0, Edeling-Seelemeijer 0-1, Stapel-Worms 0-1, Mantel-Balla sr. 0-1.
Stand: 1. Gorter (Andijk) 2 pnt. 2/5 Meyles (Hoorn), Bijkerk (Zwaag), Seelemeyer (Hoorn), Van der Gracht (Zwaag) 1.5; 6/9 Van Waert (Hem), Balla jr, (Hoorn), Worms (Bovenkarspel), Balla sr. (Hoorn) 1; 10/13 Couwenhoven (Nieuwe Niedorp), Van Goor (Zuidermeer), Edeling (Wognum), Stapel (Lambertschaag) 0.5, 14. Mantel (Andijk) 0 pnt.


Drie schakers aan kop in West-Fries kampioenschap

ANDIJK - Na de derde ronde van het Schaakkampioenschap van West-Friesland gaan drie spelers met 2.5 punt aan de leiding. Wilko van der Gracht, Jasper Seelemeijer en Willem Meyles wonnen in Andijk alle drie, en voeren de ranglijst aan.

In een Caro Cann-opening speelde Jaap Jan Gorter na de opening zonder een duidelijk plan. Dit kostte hem een be- langrijke centrumpion en zijn tegenstander Wilko van der Gracht wist na snel stukken ruilen een gelijk lopereindspel met een pion meer op het bord te krijgen. Dit voerde Van der Gracht correct naar winst.
Jasper Seelemeijer speelde een spectaculaire partij tegen Timo Bijkerk. Van het begin af aan liet hij duidelijk blijken op koningsaanval te spelen. Na een echt paardoffer van Seelemeijer stond Bijkerk compleet klem. In grote tijdnood miste Bijkerk de beste zet en toen hij zijn koning uit de penning haalde, offerde Seelemeijer nog een toren, waarna heel fraai damewinst en mat volgde.

Willem Meyles wist snel een pion te winnen van Thomas Balla sr. Toen Balla deze weer terug had gewonnen, was een van de pionnen van Meyles inmiddels zo ver opgerukt dat hij niet meer was tegen te houden. en tot dame promoveerde; Balla gaf op.
Tom Balla jr. versloeg
Roel Worms. Deze speelde na de opening erg passief, hier profiteerde Balla van. Worms probeerde zich te bevrijden met een pionoffer, maar uiteindelijk wist Balla met een mooi torenoffer de partij naar zich toe te trekken.
 

Peter van Waert moest tegen Jan Stapel kwaliteit geven om niet onder de voet gelopen te worden. . Bij een tegenaanval wist hij dit weer terug te winnen. Er bleef een pionnen-eindspel over met allebei een gedekte vrijpion. Daar op winst spelen te gevaarlijk was, werd tot remise besloten.

Uitslagen derde ronde: J.J.Gorter-W.v.d.Gracht 0-1, J.Seelemeijer-T.Bijkerk 1-0, W.Meyles-T.Balla sr.1-0, R.Worms-T.Balla jr. 0-1, J.Stapel-P.van Waert 0.5-0.5, P.Couwenhoven-A.Edeling 0.5-0.5, P.v.Goor-D.Mantel 0.5-0.5.
Stand: 1/3. W.v.d.Gracht, J.Seelemeijer, W.Meyles 2.5, 4/5. J.J.Gorter, T.Balla jr. 2, 6/7. T.Bijkerk, P.v.Waert 1.5, 8/13, T.Balla sr., P.Couwenhoven, R.Worms, A.Edeling, J.Stapel, P.v.Goor 1, 14. D.Mantel 0,5.



Wilko van der Gracht alleenheerser op WF-kampioenschap


HOOGWOUD
- Wilko van der Gracht is alleen op kop gekomen in de strijd om het West-Fries schaakkampioenschap.
De Hoornaar won in de vierde ronde van medekoploper Willem Meyles en zag concurrent Jasper Seelemeijer verliezen van Tom Balla junior. De laatste volgt Van der Gracht nu op een half punt.

Van der Gracht speelde tegen Meyles een Slavische partij, die lange tijd gelijk op ging. Met een dameuitval lokte Van der Gracht een zwakke verdedigingszet uit en toen Meyles ook zijn sterke loper liet ruilen tegen een paard stond Van der Gracht duidelijk gewonnen. Toen hij zijn aanval versterkte met een toren gaf Meyles op. Tom Balla had in zijn partij tegen Jasper Seelemeijer gauw voordeel. Seelemeijer offerde kwaliteit, maar in plaats van Balla onder druk te zetten verloor hij nog een pion. In het eindspel brak hem dit op en hij verloor kansloos.

 

Schaken


Offer

Timo Bijkerk kwam tegen Jaap Jan Gorter goed uit de opening. Gorter moest om het initiatief te krijgen een toren tegen een loper ruilen. Toen Bijkerk hier op in ging wist Gorter een gelijkwaardige remise te bereiken. Als Bijkerk het offer had geweigerd had hij waarschijnlijk nog kleine winstkansen gehad.
Peter van Waert wist niet door de verdediging van Pio van Goor heen te breken. Van Goor verdedigde zich heel bekwaam. Er bleef een eindspel over waarin beiden nog een paard en enkele pionnen hadden en er werd tot remise besloten.
In de volgende ronde, die vanavond wordt gespeeld bij Caissa in Hoorn, moet Wilko van der Gracht zijn eerste plaats verdedigen tegen Tom Balla jr.

Uitslagen vierde ronde:
Wilko van der Gracht (Hoorn)-W.Meyles (Hoorn) 1-0, Tom Balla jr. (Hoorn)-Jasper Seelemeijer(Hoorn) 1-0, Timo Bijkerk (Zwaag)-Jaap Jan Gorter (Andijk) 0.5-0.5, Peter van Waert (Hem)-Pio van Goor (Zuidermeer) 0.5-0.5, Thomas Balla sr.
(Hoorn)-Jan Stapel (Lambertschaag) 0-1, Arnold Edeling (Wognum)-Roel Worms (Bovenkarspel) 1-0, Dick Mantel (Andijk)-Peter Couwenhoven (Nieuwe Niedorp) 1-0.
Stand: 1. Van der Gracht 3.5 punten, 2. Balla jr. 3, 3/5. Seelemeijer, Meyles en Gorter 2.5, 6/9. Bijkerk, Van Waert,
Edeling, Stapel 2, 10/11. Van Goor en Mantel 1.5, 12/14. Couwenhoven, Worms en Balla sr. 1.
Programma vanavond: Balla jr-van der Gracht, Meyles-Gorter, Seelemeijer-Stapel, Edeling-Van Waert, Mantel-Bijkerk, Van Goor-Balla sr., Couwenhoven-Worms.



Van der Gracht neemt afstand in WF-schaakstrijd
 

HOORN - Wilko van der Gracht stevent af op het schaakkampioenschap van West-Friesland. De Hoornaar won in de vijfde ronde van zijn grootste concurrent, Tom Balla jr., en zette die op anderhalf punt achterstand. Van der Grachts grootste concurrent is nu Willem Meyles, die Jaap Jan Gorter versloeg en de koploper volgt op een punt.
De partij Balla jr.-Van der Gracht werd een aangenomen damegambiet, waarin Balla
zijn spel moest zoeken op de koningsvleugel en Van der Gracht op de damevleugel. Balla offerde te vroeg een pion om de koningsstelling binnen te  dringen. Toen ook nog een zwakke damezet volgde, kon Van der Gracht zijn stelling dicht schuiven, waarna er voor
Balla geen doorkomen meer aan was. Van der Gracht kon toen rustig zijn aanval op de damevleugel voortzetten. Na stukverlies gaf Balla op.

Meyles tegen Gorter werd een siciliaanse partij. Eerst domineerde Meyles het spel en Gorter werd langzaam weggedrukt. Met een tegenaanval kwam Gorter duidelijk beter te staan, maar door tijdnood deed hij op de 36e en laatste zet voor de tijdcontrole zo'n slechte zet, dat Meyles binnen enkele zetten mat aankondigde. Gorter gaf dan ook op.
In de partij van Jasper Seelemeijer tegen Jan Stapel wist
Stapel in het middenspel een pion te winnen. In het eindspel  leek het dat Seelemeijer een vesting kon bouwen om de koning van Stapel niet te laten binnendringen. Maar Stapel toonde aan dat dit niet klopte, hij wist in de derde tijdperiode toch binnen te dringen en won verdiend.
Peter van Waert verdedigde zich tegen Arnold Edeling met het damegambiet, waarin Edeling een stuk offerde tegen drie pionnen. Van Waert kwam erg moeilijk te staan en raakte in tijdnood. Edeling profiteerde door na een blunder van Van  Waert een toren te winnen.


Uitslagen vijfde ronde: T.Balla
Jr.-W.v.d.Gracht 0-1, W.Meyles-J.J Gorter 1-0, J.Seelemeijer-J.Stapel 0-1 1, A.Edeling-J.P.v.Waert 1-0, D.Mantel-T.Bijkerk 0.5-0.5, P.v.Goor-T.Balla sr. 0-1, P.Couwenhoven-R.Worms 0.5-0.5.
Stand: 1. Van der Gracht 4.5 punt, 2. Meyles 3.5, 3/5. Balia jr., Stapel, Edeling 3, 6/8. Seelemeijer, Gorter, Bijkerk 2.5, 9/11. Balla sr., Van Waert, Mantel 2, 12/14. Couwenhoven, Worms, Van Goor 1.5.
Programma dinsdag (bij Caissa, Hoorn): Van der Gracht-Edeling, Stapel-Meyles, Bijkerk-Balla jr., Gorter- Seelemeijer, Van Waert-Mantel, Balla sr.-Couwenhoven, Worms-Van Goor.



Edeling brengt spanning terug in WF-schaakstrijd


HOORN - De strijd om het West-Fries schaakkampioenschap is weer helemaal open. Koploper Wilko van der Gracht verloor verrassend van Arnold Edeling. Hij moet nu de leiding delen met Willem Meyles, die Jan Stapel versloeg. Tom Balla junior naderde de beide nieuwe koplopers tot op een half punt, samen met Edeling.

Wilko van der Gracht leek een makkelijke avond te krijgen in Hoorn. Na een snelle aanval van Arnold Edeling te hebben afgeslagen, bouwde hij met stille zetten een uitstekende stelling op. Op een gegeven moment was de druk op de koningsstelling van Edeling zo groot, dat deze met de koning wegvluchtte naar de andere kant van het bord. Dit ging       tevens gepaard met een verlies van kwaliteit en enkele pionnen.
 

Van der Gracht stond op dat moment helemaal gewonnen, maar omdat hij het te mooi wilde doen zette Edeling nog een wanhoopsaanval in, die succesvol. bleek. Een torenoffer bracht damewinst. De stelling leek toen gelijk maar een vrijpion van Edeling kon snel naar promotie lopen, waarna Van der Gracht opgaf.
 

De partij van Jan Stapel tegen Willem Meyles bleef lange tijd in evenwicht. Pas in het eindspel kwam er enige tekening in de strijd. Meyles wist het eerst een dame te halen, waarna mat onvermijdelijk was.
Timo Bijkerk tegen Tom Balla jr. werd een damegambiet, dat Bijkerk veel te passief speelde. Balla posteerde een paard in het centrum dat moeilijk te verjagen bleek. Een koningsaanval die Balla toen rustig kon inzetten, kostte Bijkerk al gauw een stuk en toen kon hij opgeven.

Jaap Jan Gorter speelde een scherpe partij tegen Jasper Seelemeijer. Eerst offerde Gorter een pion om zijn stukken actief te houden. Even later gaf Seelemeijer kwaliteit, maar omdat hij niet goed vervolgde met de sterkste zet bleef Gorter groot voordeel houden. Toen Gorters torens op de zevende rij binnendrongen was het snel afgelopen.


Uitslagen zesde ronde: W.v.d. .Gracht-A.Edeling 0-1, J.Stapel-W.Meyles 0-1, T.Bijkerk-T.Balla jr. 0-1, J.Gorter-J.Seelemeijer 1-0; P.v.Waert-D.Mantel 1-0, T.Balla sr.-P.Couwenhoven 0-1, R.Worms-P.v.Goor 0.5-0.5.

Stand: 1/2. Van der Gracht, Meyles 4.5 punten, 3/4 Balla Jr., Edeling 4,5. Gorter 3.5, 6/7. Stapel, Van Waert 3, 8/10. Seelemeijer, Bijkerk, Couwenhoven 2.5, 11/14. Worms, Balla sr., Van Goor en Mantel 2.

Beslissing uitgesteld na spannend eindspel


De beslissing in het West-Fries schaakkampioenschap is nog niet gevallen. In een zinderende finale afgelopen maandag wonnen de beide koplopers Willem Meyles en Wilko van der Gracht hun partijen, zodat een barrage noodzakelijk is geworden. De marge van een punt was verdwenen toen Van der Gracht in de zesde ronde verrassend verloor van Arnold Edeling. Edeling probeerde in de laatste ronde tegen Meyles zo taai mogelijk te zijn, maar tevergeefs:


Meyles-Edeling


1. e4 d6 2. d4 Pf6 3. Pc3 Pbd7.

Onlangs is een boek verschenen over dit systeem, getiteld De Leeuw. De zwartspeler zei na afloop bescheiden: "Het was eerder een welp."

4. f4 e5 5. Pf3 exd4 6. Pxd4 Pc5 7. Ld3 Lg4 8. Pf3 c6. Zwart staat waarschijnlijk prima na

8...d5. 9. h3 Ld7 10. Le3 d5 11. exd5 Db6? Omdat slaan op b2 altijd te gevaarlijk zal zijn, staat de dame hier gewoon slecht.

12. Dd2! cxd5 13. Pe5 0-0-0 14. 0-0-0 Wit speelt op safe, hij blijft toch in het voordeel.

14...De6 15. g4 Pfe4 16. Pxe4 Pxe4 17. Da5 d4? De partij was waarschijnlijk al niet meer te redden.

18. Lxe4 Da6 19. Dxa6 bxa6 20. Txd4 Le6 21. Txd8+ Kxd8 22. f5 f6? 23. Pc6 + en zwart gaf op. De witspeler had nu een goede kans op de titel en vervoegde zich bij het publiek van de volgende partij:

Van Waert-Van der Gracht

In een rustige partij, die lang gelijk op ging, gaat zwart hier in de fout.
44...g5 +? 45. hxg5 hxg5 + 46. Kxg5 Txe5+ 47. Kh4 f5 48. gxf5 Te4+ 49. Tf4. Pionverlies was ook met
49...exf5? niet te voorkomen, vanwege

50. Txe4 fxe4 51. Tf7+.
49...Th1 + 50 Kg3 Txf4 51. Txf4 e5 52. Tg4+ Kf8 53. f6 Tg1 + 54. Kh4 Txg4 55. Kxg4 Pe8
Wit zette nu zijn koning op f5 maar liet hem niet los...

56. Kf3?
...maar 56 Kg5 was wel zo handig geweest!
56...Pxf6 57. Lb3
Met een remiseaanbod, maar zwart geloofde er nog in.

57...Ke7 58. c4 Kd6 59. Ke3 Kc6 60. Kd3 Kb6 61. Ke3 Kc7
62. Ld1 Kd6 63. La4 Ke6 64. Lc2 Pd7 65.Ke4 Pb8 66. La4??
In een flits dacht wit het paard te hebben gevangen en daarmee te winnen. In plaats daarvan sneuvelt een belangrijke pion.

66...Pa6! 67. c5 Pxb4 68. Lb3 + Kf6 69. Ld5?! ,
Met 69. Lc4 a5 70. Lb3 had wit het zijn tegenstander een stuk lastiger kunnen maken.

69...Pa6 70. c6 Pc7 71. Lb3 a5 72. Lc2 Ke6 73. Lb3+ Kd6 74. La4 Pa6 75. Kf5 Pc7 76. Ke4 Pe6 77. Kf5 Pd4+ 78. Ke4 Pxc6! Want 79. Lxc6 Kxc6 80. Kxe5 Kc5 is kansloos voor wit.
 

79. Kd3 Pd4 80. Ke4 Pe6 81. Le8 Pc5 + 82. Ke3 a4 83. Kd2 e4 84. Kc3 Ke5 85. Lg6 e3 86. Lh5 a3 87. Kc2 Kd4 88. Kb1 Kc3 89. Ka2 Kb4 en wit gaf op.

PETER DOGGERS



Van der Gracht verbaast met blunder in WF-schaakstrijd

'Ik zal inderdaad niet zo gauw met mijn pionnen naar voren rennen'

Van onze verslaggever
HENK-JAN DEN OUDEN

HOORN - Wilko van der Gracht heeft genoeg ervaring in de strijd om het West-Friese schaakkampioenschap. Hij doet dit jaar voor de zesde keer mee en de titel lag in het verschiet. Maar in de voorlaatste ronde verloor hij plotseling van Arnold Edeling, een goede schaker natuurlijk, maar geen hoogvlieger in het circuit. Door een blunder, en dat is eigenlijk niets voor Wilko van der Gracht, de koele, de voorzichtige.

In de eerste vijf ronden deed hij het prima. Er was een gelijkspel in de eerste ronde tegen zijn clubgenoot van De Eenhoorn, Jasper Seelemeijer, en daarna alleen nog maar winst. Door het Zwitserse systeem kreeg hij telkens min of meer gelijkwaardige tegenstanders. "Ik stond van het begin af aan op kop en heb dus alle zware jongens gehad." Hij won van  Peter Couwenhoven, van Jaap Jan Gorter, van Willem Meyles en van Tom Balla jr., en kwam zo op 4,5 uit 5, een vol punt voor op naaste belager Willem Meyles.
Ook de zesde ronde leek niet onoverkomelijk. Tegenstander was Arnold Edeling, de man met de laagste 'West-Friese'      rating van het toernooi (1653). Van der Gracht speelde met wit, in vertrouwde omgeving, thuis bijna, bij Caissa. "Ik had ook een mooie stelling", vindt hij achteraf. "Ik stond een stuk en een paar pionnen voor. Maar toen deed hij een onverwachte zet. Ik raakte in paniek en in een schrikreactie gaf ik mijn dame weg en maakte nog een grote fout. Ik had nog vijf minuten op de klok, hij een. Onbegrijpelijk. Meestal ben ik wel koel. "

 

Dobber


In de laatste wedstrijd, tegen Peter van Waert, kan hij zich geen slordigheden veroorloven. Meyles is langszij gekomen en treft in de laatste ronde Edeling. "Hij loopt er zo overheen", voorspelt Van der Gracht. "Ik verloor tegen Edeling alleen door gepruts Van mezelf. Met Peter heb ik het een stuk moeilijker. Daar krijg ik een dobber aan. De vorm van de dag zal het bepalen."
Hij heeft het toernooi wel eens gewonnen, in 1994. "Toen had het net de sterkste bezetting. Peter Doggers deed mee, Arie Karreman, William de Wit, Jerrel Thakoerdien. Alle andere jaren dat ik deelnam was het minder goed bezet, een beetje hetzelfde als dit jaar. Van De Eenhoorn, mijn club, is de delegatie ook niet sterk."
"Veel spelers zitten met de afstanden. Ze wonen verderop en hebben niet altijd zin om naar West-Friesland te komen. Jammer, want het is een heel aardig toernooi. Je komt bij de clubs, dat is vaak heel gezellig. In Aartswoud bijvoorbeeld speel je in de achterzaal van het cafe. Als je klaar bent ga je naar voren en dan komen de dorpelingen er bij. Maar als de spelers er geen zin in hebben houdt het op."

 

Positioneel
 

Van der Gracht wordt door velen een afwachtende schaker genoemd. Hij zelf heeft het liever over 'positioneel'. "Ik wil positioneel de zaak goed opbouwen. Ik ben voorzichtig, maar kan evengoed ondernemend spelen hoor. Maar ik zal inderdaad niet gauw met alle pionnen naar voren rennen."
Hij begon laat met schaken, op zijn elfde jaar. Wijst met zijn hand: "Op De Eenhoorn zitten er die al konden schaken toen ze zo klein waren. Ik ben pas vanaf mijn achtiende clubschaker. Sindsdien ben ik elk jaar langzaam vooruitgegaan."

En zo speelt hij al weer een paar jaar in het eerste team van De Eenhoorn, dat vorig jaar promoveerde naar de derde bondsklasse en het dit seizoen ook weer uitstekend doet. Met een punt achter op koploper Zeist is er zelfs nog kans op een kampioenschap. De Eenhoorn is vooral sterk in de breedte, betoogt Van der Gracht. "Bert Meester steekt er iets bovenuit en de andere borden zijn vrijwel gelijkwaardig." Zelf speelt Van der Gracht over het algemeen aan bord vijf. Hij ziet de toekomst voor De Eenhoorn zonnig in. "We hebben veel jonge spelers. Bert is 43, ik 35. De rest is allemaal rond de twintig."

Het liefst speelt hij partijen van grootmeesters na, of neust wat in middenspel-boeken. "Openingstheorie vind ik gauw saai. Na een kwartiertje is de lol er wel af, net breipatronen. Laat mij maar een mooie partij naspelen. Dat vind ik vaak leuker dan mijn eigen wedstrijden."


Van der Gracht en Meyles in barrage voor WF-schaaktitel

Van onze verslaggever

ANDIJK - "Het kon wel eens een zware avond worden"" verzuchtte Wilko van der Gracht, even pauzerend buiten de bloedwarme Bruine Zaal van Dorpshuis 't Centrum in Andijk, waar in de laatste wedstrijdronde het West-Fries Schaakkampioenschap werd betwist. Hij kreeg volledig gelijk. Pas om kwart voor een maandagnacht had hij zich definitief langs Peter van Waert geworsteld. Intussen had de andere koploper, Willem Meyles al van Arnold Edeling gewonnen en dus werd een barrage tussen de twee schakers noodzakelijk. Op de vrijdagen 4 en 11 april wordt die bij KTV in Enkhuizen gespeeld.

Dat het warm was in de zaal, en een beetje rumoerig, was geen wonder. Maandag is de clubavond van Schaaklust in Andijk en de clubcompetitie werd naast de strijd om het West-Friese kampioenschap in het kleine zaaltje gehouden. Maar het is juist de charme van het toernooi, dat de deelnemende clubs bij toerbeurt worden bezocht en daarom was er van geen enkele schaker een klacht te horen.
Willem Meyles, die met wit speelde, zag halverwege de avond de zaken al positief in. "We zitten in dezelfde opening die ik vrijdagavond nog speelde, en toen verloor ik. Dit weekeinde heb ik hem nog even bekeken en nu probeer ik hem gewoon weer."
Langzaam bouwde Meyles een licht overwicht op. Edeling zocht complicaties in het centrum en rokeerde lang, wat zijn koning in de gevarenzone bracht. Meyles begon toen een koningsaanval en omdat Edeling nog niet goed ontwikkeld was, sloeg deze gelijk door en Meyles won verdiend.

Zweten

Van der Gracht, die de zwarte stukken had, moest tegen van Waert heel wat langer zweten. Vooraf zag hij op tegen de partij; Van Waert is een speler die nog wel eens onverwacht uit de hoek kan komen. In een Caro-Kannopening bracht Van Waert een pionoffer, maar Van der Gracht nam dat niet aan. Er ontstond een gelijkwaardige stelling, waarin van Waert de aanvallende en Van der Gracht de verdedigende partij was. Na lang manoeuvreren wist Van der Gracht zijn torens naar de onderste lijn te brengen.
De actie die hierop volgde was niet goed, maar Van Waert wist daar niet van te profiteren. Er bleef een paard/lopereindspel over met ieder twee pionnen. Toen Van der Gracht een pion wist te winnen, was het technisch gewonnen en de Hoornaar speelde het foutloos uit.
 

Vrijpion

De strijd om de derde plaats was nog volledig open. Tom Balla Jr. leek de grootste kanshebber. Hij speelde tegen Jaap Jan Gorter een gesloten Siciliaan. Beide spelers manoeuvreerden in de beginfase behoedzaam. Balla kreeg een vrij pion in het centrum, maar daarna overzag hij een paardzet van Gorter. Deze kon toen de kwaliteit winnen, maar deed dit niet en versterkte zijn aanval.
 

Uiteindelijk hield Gorter twee lopers over tegen een toren en toen hij later nog enkele zwakke pionnen won, gaf Balla op en zo werd Gorter, de speler met de hoogste ranking van het toernooi, derde.

Jan Stapel speelde tegen Timo Bijkerk de Caro-Kannopeing, waarin beide spelers lang rokeerden. Toen Bijkerk Stapel met een paard zijn stelling liet binnenkomen, kostte hem dit de kwaliteit. De extra pion die Bijkerk hiervoor kreeg ging later weer verloren en Stapel won hierna verdiend, waardoor hij gedeeld vierde werd.

Uitslagen zevende en laatste ronde: Willem Meyles-Arnold Edeling 1- 0, Peter van Waert-Wilko van der Gracht 0-1, Tom Balla jr.-Jaap Jan Gorter 0-1, Jan Stapel-Timo Bijkerk 1-0, Roel Worms-Tom Balla sr. 0.5-0.5, Peter Couwenhoven-Pio van Goor 0-l, Jasper Seelemeijer-Dick Mantel 0-l.
Eindstand: 1/2. Meyles en Van der Gracht 5.5, 3. Gorter 4.5, 4/6. Balla jr., Edeling, Stapel 4, 7/9. Van Waert, Van Goor, Mantel 3, 10/14. Seelemeijer, Bijkerk, Couwenhoven, Worms, Balla sr, 2.5.

Schaken


Willem Meyles wint in barrage eerste wedstrijd


ENKHUIZEN - De eerste barragepartij tussen Wilko van der Gracht en Willem Meyles, die in de reguliere competitie gelijk geeindigd waren, is verdiend gewonnen door Willem Meyles. Het werd bij KTV in Enkhuizen een korte partij met 28 zetten.


Van der Gracht, die de zwarte stukken hanteerde, verdedigde zich in de 'Caro-Kann' op de vierde zet met Pf6. Dit gaf Meyles de gelegenheid zwart een dubbelpion te bezorgen en de koningsstelling te verzwakken, maar alles was nog theorie. Meyles speelde nu heel scherp verder, waarbij hij de zwarte koningspion belaagde. Om de druk te verlichten moest Van der Gracht zijn loperpaar opgeven en een loper tegen een paard ruilen. Door een afwachtende zet van Van der Gracht kon Meyles zijn loperpaar uitstekend neerzetten, zo verkreeg hij groot stellingvoordeel. Meyles wist nu met oprukkende pionnen een toren naar de zevende rij te dirigeren, waar mat of damewinst dreigde. Dit deed Van der Gracht besluiten de partij op te geven.
Meyles heeft aanstaande vrijdag in Enkhuizen in de tweede barragepartij genoeg aan remise om de titel te behalen. Als Van der Gracht wint, is de eerstvolgende winstpartij beslissend.




Hoornaar na barrage West-Fries schaakkampioen

Meyles is het schaken minder gaan relativeren

Van onze verslaggever HENK-JAN DEN OUDEN

HOORN - De nieuwe schaakkampioen van West-Friesland heet Willem Meyles. Hij is 32 jaar en komt uit Hoorn. In de barrage tegen Wilko van der Gracht, de spelers waren in de reguliere competitie over zeven ronden gelijk geeindigd, won de groundsteward bij de KLM beide partijen. Onverwacht toch wel, want Meyles staat niet bekend als echte topper in de West-Friese schaakwereld.

Met zijn rating van 1769, een van de laagste van de veertien deelnemers aan het kampioenschap, hoorde hij niet tot de favorieten. Meyles schaakt bij Caissa uit Hoorn, die hij zelf omschrijft als een 'sociale vereniging', niet echt prestatiegericht. "Caissa is een van de grootste en oudste verenigingen. Eigenlijk is de tweede klasse voor het eerste team van zo'n club te laag."
Niet dat hij daar echt mee zit. Op bord vier of vijf haalt hij een redelijk winstpercentage maar hij springt er niet bovenuit. Dat is bij Caissa weggelegd voor Dinie van den Berg of Timo Bijkerk. Meyles vindt het biertje na afloop wel zo gezellig. "Schaken moet iets smeuiigs hebben", vindt hij. "Een beetje entourage."


Underdog

Toch kon hij meedoen aan de West-Friese kampioenschappen 1997. Meyles eindigde in de interne competitie als derde en elke club vaardigt twee spelers af, maar omdat Van den Berg zich afmeldde, maakte Meyles zijn debuut. Als underdog, stelt hij. Een gang langs zijn partijen.
De eerste partij: remise tegen zijn clubgenoot Timo Bijkerk. "Dat was dom. In het eindspel stond ik beter met een dame tegen een toren en een loper. Had ik moeten winnen."
De tweede partij: winst op Tom Balla junior. "Een beetje geluk gehad. Twee pionnen achter, bijna verloren. Opeens een wending, een tussenzet van mij, schaak en mat."
De derde partij: winst op Tom Balla senior. "Eigenlijk vrij eenvoudig. Een doorgebroken pion die niet te stoppen was."
De vierde partij: verlies tegen Wilko van der Gracht. "Verdiend verloren. Ik had absoluut geen antwoord op zijn spel. Hij had alles dichtgeschoven en zocht daarna heel secuur de aanval op."
 

De vijfde partij: winst op Jaap Jan Gorter. "Een ouddorpsgenoot van me, ook een Andijker. Een Siciliaanse variant, een gevecht op leven en dood. In tijdnood deed hij een verkeerde zet. Geluk misschien. Maar dat heeft iedereen wel eens, Wilko heeft dit toernooi ook af en toe geluk gehad."

De zesde partij: winst op Jan Stapel. "Heel lange partij, tachtig zetten. We waren al laat begonnen en waren 's nachts om half twee nog bezig. Wilko verloor van Arnold Edeling. Ik moest proesten van het lachen, zo ben ik wel. Ik vond het prima, killersinstinct moet je ook hebben. Ik had weer een kans." De zevende partij: winst op Arnold Edeling. "De makkelijkste partij. Geen verlieskansen gehad."


Barrage


Hij zag een beetje op tegen de barrage. "Ik had een minscore tegen Wilko, maar als je eenmaal zo ver komt moet je het ook proberen. De eerste partij was een Caro-Kannopening, daar kwam ik met wit goed uit. Wilko kreeg het vanaf de tiende zet moeilijk, hij had niets in te brengen en het was al na 23 zetten uit. Hoewel het qua tijd niet zo kort was hoor."


Meyles had in de tweede wedstrijd genoeg aan remise, maar is niet iemand die daar op speelt. "Ik heb altijd actief geschaakt, altijd de aanval gezocht. Dan moet je niet op remise gaan spelen, dat gaat altijd fout. "Van der Gracht kwam met een opening die hij niet kende. "Vanaf de vierde zet weken we al af, ik deed een paar kromme zetten kennelijk." Van der Gracht reageerde daar niet adequaat op en zo won Meyles ook de tweede partij.
Hij is dit seizoen toch al aardig op dreef. "Hoewel ik nu ook weer in de interne competitie derde sta, heb ik toch het gevoel dat ik beter draai dan vorig seizoen, ook extern. Vroeger was ik nogal onstuimig. Dacht geen minuut langer na dan nodig was. De laatste tijd schaak ik iets rustiger en ook wat minder relativerend."
Minder? "Ja, minder ontspannen, minder laconiek. Ik ben schaken belangrijker gaan vinden. Ik ben niet bang meer voor mensen met een rating van boven de 2000. Zulke partijen verloor ik nog wel eens, omdat ik dacht dat ik ze toch niet kon winnen. Een paar jaar terug had ik een rating van 1650, nu 1770. Ik streef naar 2000 in het jaar 2000. Lijkt me een mooi doel.


 

1998

 

Verrassingen op West-Fries schaakkampioenschap

ENKHUIZEN - Na twee van de zeven te spelen ronden lijkt de winnaar van de West-Friese schaakkampioenschappen van vorig jaar, Willem Meyles, al kansloos voor de titel van 1998. Na verlies tegen clubgenote Dinie van den Berg struikelde hij in de tweede ronde over Adri Haakman. Bovenaan staat Robin Sneeuw, een nieuwkomer in West-Friesland, maar zijn confrontaties met de hoogst geplaatste spelers moeten nog komen.

De qua rating sterkste spelers Peter Holscher en Adri Haakman staan op een gedeelde tweede plaats. Na een onderlinge remise wist Haakman wat gelukkig van Meyles te winnen en Holscher versloeg Van den Berg, die een 'zekere' remise had bereikt, maar risico's nam en verloor.

Wilko van der Gracht blijft aansluiting houden door een verdiende overwinning op Arie Zeeman. Peter van Waert en Jaap-Jan Gorter, evenals Van der Gracht oud-titelhouders, speelden onderling remise en staan in de middenmoot. De derde ronde wordt vanavond in Hoogkarspel gespeeld.

Uitslagen eerste ronde: Van den Berg-Meyles 1-0, Van der Gracht-Seelemeijer 0.5-0.5, Edeling-Van Goor 1-0, Van Waert-Worms 0.5-0.5, Mantel-Gorter 0.5-0.5, Stapel-Zeeman 0.5-0.5, Bijkerk-Sneeuw 0-1, Haakman-Holscher 0.5-0.5

Tweede ronde: Sneeuw-Edeling 1-0, Holscher-Van den Berg 1-0, Zeeman-Van der Gracht 0-1, Seelemeijer-Stapel 0.5-0.5, Gorter-Van Waert 0.5-0.5, Worms-Mantel 0-1, Meyles-Haakman 0-1, Van Goor-Bijkerk 0.5-0.5.

Stand: Sneeuw 2; Holscher, Van der Gracht, Mantel en Haakman 1.5; Seelemeijer, Gorter, Edeling, Van Waert, Stapel en Van den Berg 1; Worms, Zeeman, Bijkerk en van Goor 0.5; Meyles 0.

Programma: derde ronde 3 maart, Verenigingsgebouw Hoogkarspel; vierde ronde 10 maart, Wijkcentrum Kersenboogerd in Hoorn; vijfde ronde 23 maart, dorpshuis 't Centrum in Andijk; zesde ronde 26 maart, Verenigingsgebouw Bovenkarspel; zevende ronde 3 april, Huis van Egmond in Hoogwoud.

 

Holscher met Sneeuw op kop in WF-schaakstrijd



HOOGKARSPEL - In de derde ronde van het West-Fries schaakkampioenschap heeft Robin Sneeuw zijn koppositie behouden. Hij speelde remise tegen Adri Haakman. Peter Holscher kwam echter op gelijke hoogte door winst op Jan Stapel.

Dinie van den Berg herstelde zich van haar nederlaag in de derde ronde door van Arnold Edeling te winnen. Edeling had te weinig tijd; toen de vlag viel, moest hij nog enkele zetten doen, waardoor de winst naar van den Berg ging. Robin Sneeuw kwam tegen Adri Haakman al snel een pion voor. Haakman had deze geofferd, maar zag hem niet meer terug. In tijdnood forceerde Sneeuw remise door eeuwig schaak.

Peter Holscher had het moeilijk tegen Jan Stapel. Hij moest zich voortdurend verdedigen. In een onduidelijke stelling ging Stapel tenslotte door zijn vlag. Jaap-Jan Gorter won geruisloos van Pio van Goor. Na een gewonnen pion gaf Van Goor een loper weg. Peter van Waert speelde tegen Jasper Seelemeijer een gelijk opgaande partij. In tijdnood gaf Seelemeijer een pion weg, wat voldoende was voor Van Waert om te winnen.

De volgende ronde wordt dinsdag in Hoorn gespeeld.

Uitslagen derde ronde:

Haakman-Sneeuw 0.5-0.5, Van der Gracht-Mantel 0.5-0.5, Stapel-Holscher 0-1, Van Waert-Seelemeijer 1-0, Van den Berg-Edeling 1-0, Gorter-Van Goor 1-0, Bijkerk-Meyles 0.5-0.5, Worms (ziek)-Zeeman 0-1 (regl.).

Stand na derde ronde:

Holscher en Sneeuw 2.5 punten, Haakman, Mantel, Gorter, Van der Gracht, Van Waert en Van den Berg 2, Zeeman 1.5, Seelemeijer, Edeling, Stapel, en Bijkerk 1, Worms, Meyles en Van Goor 0.5.

 

Drie koplopers in WF-schaakstrijd



HOORN - In de vierde ronde van het West-Fries schaakkampioenschap is de wedstrijd tussen de twee koplopers, Peter Holscher en Robin Sneeuw, afgebroken. De zes achtervolgers speelden in drie wedstrijden precies allemaal tegen elkaar; er kwamen geen remises uit, zodat er nog drie kanshebbers overgebleven zijn.

Jaap-Jan Gorter zette Wilko van der Gracht in een onderling duel op een punt achterstand. Hetzelfde gold voor Dinie van den Berg, die van Adri Haakman won, en voor Peter van Waert, die Dick Mantel versloeg. Deze drie zijn nu gedeeld koploper, in afwachting van de partij Holscher-Sneeuw, die dinsdag wordt afgewerkt.

De volgende ronde is pas maandag 23 maart en wordt gespeeld in dorpshuis 't Centrum in Andijk.

Uitslagen: Holscher-Sneeuw afg., Van den Berg-Haakman 1-0, Mantel-Van Waert 0-1, Van der Gracht-Gorter 0-1, Zeeman-Bijkerk 0.5-0.5, Edeling-Stapel 0.5-0.5, Seelemeijer-Meyles 1-0, Van Goor-Worms 0.5-0.5.

Stand: Van Waert, Gorter en Van den Berg 3, Holscher en Sneeuw 2.5 + 1 afg., Mantel, Haakman, Van der Gracht, Seelemeijer en Zeeman 2, Edeling, Stapel en Bijkerk 1.5, Worms en Van Goor 1, Meyles 0.5.


 

Holscher op kop na winst op Sneeuw



HOORN - Peter Holscher heeft alleen de leiding genomen in het West-Fries schaakkampioenschap. Hij won verdiend de uitgestelde partij tegen Robin Sneeuw. Dinie van den Berg, Jaap-Jan Gorter en Peter van Waert volgen op een half punt.

In zijn partij tegen Robin Sneeuw wist Peter Holscher een licht overwicht op te bouwen. Sneeuw raakte in tijdnood en mede daardoor wisselde hij twee zetten om, waardoor hij een stuk verloor. Toen de tijdnood voorbij was, gaf hij dan ook op. Maandag wordt de vijfde ronde gespeeld in dorpshuis 't Centrum in Andijk.
 

Stand na vier ronden: Holscher 3.5, Van Waert, Gorter en Van den Berg 3, Sneeuw 2.5, Mantel, Haakman, Van der Gracht, Seelemeijer en Zeeman 2, Stapel, Edeling en Bijkerk 1.5, Worms en Van Goor 1, Meyles 0.5.



Holscher nog aan kop in WF-schaakstrijd

ANDIJK - Peter Holscher heeft door een overwinning op Arie Zeeman de koppositie in het West-Fries schaakkampioenschap behouden. Ook de achtervolgers Jaap-Jan Gorter en Dinie van den Berg maakten geen fout. Beiden volgen nog steeds op een half punt. Peter Van Waert lijkt door zijn nederlaag tegen Van den Berg kansloos voor de titel.

Peter Holscher wist tegen Arie Zeeman na een rustig opgezette partij langzaam een betere stelling op te bouwen. In het middenspel won hij een pion en toen een toreneindspel met twee pionnen in zijn voordeel overbleef was het niet moeilijk meer. Jaap Jan Gorter had het heel moeilijk tegen Robin Sneeuw. Een heel klein voordeel, loper en paard tegen een toren, wist Gorter net Voor de laatste tijdcontrole in winst om te zetten.
Dinie Van den Berg overrompelde Peter van Waert al snel na de opening. In een siciliaanse partij werden c2-c3, later gevolgd door de lange rokade, Van Waert fataal. Dick Mantel wist tegen Jasper Seelemeijer een kwaliteit te winnen, maar Seelemeijer forceerde later remise door eeuwig schaak. Wilko Van der Gracht verdedigde zich met de Karo Kann tegen Adri Haakman. Het evenwicht werd niet verbroken, ook niet toen Haakman in de eindfase nog een pion offerde.
De zesde ronde is vanavond in Bovenkarspel.

Uitslagen vijfde ronde:

Van Waert-Van den Berg 0-1, Holscher-Zeeman 1-0, Sneeuw-Gorter 0-1, Mantel-Seelemeijer 0.5-0.5, Haakman-Van der Gracht 0.5-0.5, Stapel-Bijkerk 1-0, Worms-Edeling 1-0, Meyles-Van Goor 1-0 (regl)

Stand:

Holscher 4.5, Van den Berg en Gorter 4, Van Waert 3, Mantel, Haakman, Sneeuw, Van der Gracht, Seelemeijer en Stapel 2.5, Zeeman, en Worms 2, Edeling, Meyles en Bijkerk 1.5, Van Goor 1.


Peter Holscher houdt eerste plaats in handen

BOVENKARSPEL - Na de zesde ronde in het West-Fries schaakkampioenschap heeft Peter Holscher nog steeds de eerste plaats in handen. Jaap-Jan Gorter ging remise door zetherhaling uit de weg. Hij moest daarna wel toestaan dat Holscher positioneel voordeel zou krijgen. De schaker uit Andijk probeerde middels f4 en g4 een koningsaanval op te zetten. Zijn tegenstander kreeg ondertussen de damevleugel in handen en tevens kon hij de witte aanval afstoppen. Na stukverlies gaf Gorter het op.
Jasper Seelemeijer kwam met ruimte voordeel uit de opening. Zijn 11e zet f5 was iets te optimistisch en via tactische wendingen van Dinie van den Berg gingen er een paar witte centrumpionnen van het bord. De winst was daarna niet moeilijk meer.
De partij Stapel/Van Waert werd gekenmerkt door tegengestelde rokades. Zwart had alles klaar gezet Voor de aanval. De witte pionnenmars had echter iets meer voorbereiding nodig want via een paar subtiele zetjes wist Peter van
Waert te profiteren van een ongedekt stuk en won daarmee twee pionnen.

Timo Bijkerk won in het middenspel een pion. Er werd afgewikkeld naar een toreneindspel en na vier uur spelen beging Bijkerk een fout waardoor hij de winst uit handen gaf. De eerstvolgende zet was ook niet goed en zo ging de winst nog naar Edeling. Willem Meyles had geen voordeel bereikt in de opening. Zwart nam het initiatief over en via een aanval over de h-lijn had Roel Worms beslissend voordeel gekregen.

Dirk Mantel had in zijn favourite Pirc-opening al snel het betere spel. Hij heerste over de zwarte velden en toen er een vrijpion op c3 verscheen kon de winst hem niet meer ontgaan. Een smet op het toernooi was het terugtrekken van Robin Sneeuw. De koploper na de derde ronde kon de motivatie niet meer opbrengen na zijn verlies in de vorige ronde.
De laatste ronde is op 3 april in Hoogwoud met onder meer de duels Van Waert/Holscher en Van den Berg/Gorter.


WF -schaaktitel voor Holscher

HOOGWOUD - Peter Holscher is dit weekeinde West-Fries kampioen schaken geworden. In de zevende en laatste ronde, die in het Huis van Egmond in Hoogwoud werd gehouden, won hij van Peter van Waert. Dat was noodzakelijk, want zijn enig overgebleven concurrente Dinie van den Berg had in een vooruitgespeelde wedstrijd Jaap Jan Gorter verslagen.

Holscher, lid van KTV uit Enkhuizen, eindigde een half punt voor Van den Berg, die op het kampioenschap verdienstelijk speelde en alleen van Holscher verloor. De derde prijs was voor Dirk Mantel, die door een overwinning op Arie Zeeman alleen op de derde plaats eindigde. Gezien zijn rating is dat een uitstekende prestatie.

Uitslagen zevende ronde:

Van Waert-Holscher 0-1, Van den Berg-Gorter 1-0, Mantel-Zeeman 1-0, Worms-Van der Gracht 1-0, Bijkerk- Seelemeijer   1-0. Meyles-Stape1 1-0, Van Goor-Haakman 0-1, Edeling-Sneeuw 1-0 (regl).


Eindstand (punten, rating, toernooirating): 1. Holscher 6.5 (2025/ 2306),2. Van den Berg 6 (1932/2211), 3. Mantel 4.5 (1878/2002), 4/6. Van Waert 4 (1922/1955), Gorter 4, (2003/1932), Worms 4(1759/1961),7/9. Haakman 3.5 (1995/1873), Van der Gracht 3.5 (1956/ 1818), Edeling 3.5 (1759/1749), 10. Zeeman 3 (1819/1678), 11/15. Sneeuw 2.5 (1770/1923), Seelemeijer 2.5 (1846/ 1787), Meyles 2.5 (1861/1684), Stapel 2.5 (1898/1757), Bijkerk 2.5 (1837/1696), 16. Van Goor 1 (1693/1630).




Gorter nog steeds kanshebber titel

HOORN - Het is maandagavond, 23 maart. In Dorpshuis Het Centrum te Andijk wordt de vijfde ronde Van het West-Fries schaakkampioenschap gespeeld. Aan de bar heerst een luidruchtige gezelligheid, in de speelzaal is het muisstil. Het is inmiddels half twaalf en alle partijen zijn afgelopen, op een na. Sneeuw, de verrassend goed spelende afgevaardigde van Torenhoog, heeft goede kansen op remise tegen veelvuldig kampioen Gorter.
Vrijwel alle deelnemers staan bij het bord te kijken, hoe Gorter met zwart inmiddels al zestien keer de zetten herhaald heeft. Maar wit kan niet claimen. Dan begint zwart eindelijk met wat lijkt op een 'winstplan', hoewel wit waarschijnlijk door de dames te ruilen eenvoudig remise kan maken.


Sneeuw-Gorter

1.Ta6. Opeens voel ik dat zwart alsnog gaat winnen. Na 1...Ld6 weet ik bijna dat wit het niet ziet, ook al kijkt hij goed en lijkt hij onraad te bespeuren. Na 2.De2?? volgt inderdaad het onluisterende 2...Dxh4 + en enkele zetten later geeft wit op. Hij is er ziek van (begrijpelijk) en begaat vervolgens een stommiteit: hij geeft zijn tegenstander geen hand.
Het is hard maar waar: een goede schaker heeft ook zitvlees nodig. De diagramstelling kwam overigens na de volgende zettenreeks tot stand: 1.c4 e6 2.Pf3 Pf6 3.g3 Le7 4.Lg2 0-0 5.0-0 d5 6.cxd5 exd5 7.d4 c6 8.Pc3 Lf5 9.a3 Pbd7 10.b4 b5 11.Ld2 Pb6 12.Pe5 Tc8 13.a4 a6 14.axb5 axb5 15.Db3 Pe8 16.e4 dxe4 17.Pxe4 Lxe4 18. Lxe4 Dxd4. 19.Pxf7 Pc4 20.Lf5 Txf7

21.Lc3 Dd8 22.Le6 Ped6 23.Tfd1 Ta8 24.Lxf7 + Kxf7 25.Txa8 Dxa8 26.Le5 Df8 27.Lxd6 Lxd6 28.Df3 + Kg8
29.Dxc6 Lxb4 30.Dxb5 en na vele manoeuvres, tot voorbij de tweede tijd-controle, geschiedde het drama.
Ondertussen was al geruime tijd een boeiende analyse bezig tussen Van Waert en Van den Berg. Een analyse die bijna leuker was dan de partij zelf, want Van Waert had met wit snel verloren:

Van Waert - Van den Berg

1.e4 c5 2.c3 d5 3.exd5 Dxd5 4.d4 exd4 5.cxd4 e5 6.dxe5?! 6.Pc3! Dxd4 7.Dxd4 exd4 8.Pb5 Lb4+ 9.Ld2 Lxd2+ 10.Kxd2 en wit staat beter.
6...Lb4 + 7.Ld2 Dxe5 +
Van Waert is een beetje een aanvalsspeler en houdt niet zo van eindspelen (8.De2). Hier zag hij 8.Pe2 Dxb2 9.Pc3 wel zitten.
8.Pe2?! Lxd2 +! 9.Dxd2 Pf6
Nu blijkt dat wit in de problemen is.
10.Pbc3 0-0 11.0-0-0?!
Wit dacht dat hij geen tijd meer had voor 11.g3 Lg4, maar het kan net: 12.Lg2 Te8 13.0-0!
11...Pc6 12.Pd4 Pb4!

13.f4?!
13.Lc4 Lg4 14.f3 Tac8! 15.Lb3 Lh5 is ook goed voor zwart. Aanvankelijk leek 13.a3 de beste optie voor wit. Toen echter bleek dat 13...a5! kon was de conclusie dat lange rokade wits beslissende fout was: 14.axb4 axb4
15.Pcb5 (15.Pb1 Lf5 16.Dxb4 Tfc8+ 17.Lc4 Df4+! 18.Td2 Ta1) Ta1 + 16.Kc2 Dc5 +
17.Kb3 Pe4 18.De2 Txd1 19.Dxd1 Pxf2 en wint.
13...Dc5 14.Kb1 Td8 15.Pe6 Df5 + en wit gaf op.


PETER DOGGERS


Holscher pakt titel met mooi slotakkoord

HOORN - De geschiedenis herhaalde zich even afgelopen vrijdagavond. Opnieuw stonden de deelnemers van het West-Fries schaakkampioenschap met z'n allen rond het bord van de laatste partij die nog bezig was, ditmaal Van Waert- Holscher. Zelfde tijd (even voor twaalven), andere plaats, want de laatste ronde werd gespeeld in het Huis van Egmond te Hoogwoud, thuishaven van Aartswoud. De charme van het West-Fries kampioenschap is vooral de formule die al jaren gehanteerd wordt: elke speelavond bij een andere schaakclub.
Eerst even een schets van de situatie. De donderdagavond ervoor had Dinie van den Berg al op grandioze wijze gewonnen van Jaap Jan Gorter:


Van den Berg-Gorter
1.d4 d5 2.Pf3 Pf6 3.Lg5 Pbd7 4.e3 e6 5.Ld3 Le7 6.0-0 b6 7.Pbd2 Lb7 8.c3 Pe4 9.Lf4 0-0
10.Dc2 f5 11.Pe5 Tc8 12.f3 Pxd2 13.Dxd2 c5 14.De2 Lf6 15.Tad1 Pxe5 16.dxe5 Lg5 17.Lg3 De7 18.f4 Lh4 19.Dh5 Lxg3 20.hxg3 g6 21.De2 Tcd8
22.Lc2 a6 23.g4 Td7 24.g5 Tfd8 25.Df2 Lc6 26.Td2 b5 27.Ld1 a5 28.Lf3 Lb7 29.g4 c4 20.Dg3 Dc5 31.Kf2 Tg7 32.gxf5 gxf5 33.Th1 Tdd7 34.Th6 Tde7 35.Td1 Lc6 36.g6 hxg6 37.Tdh1 Kf7 38.Dg5
Gorter gaf hier 38.Th8 Te8 39.Dxg6 + Txg6 (39...Kxg6 4O.Lh5 mat) 40.T1h7 + Tg7 41.Lh5+ Ke7 42.Txg7 + Kd8 43.Lxe8 Lxe8 44.Tgg8 Dc6 aan met remise. Direct winnend is hier echter 39.Dg5! Txh8 40.Df6 + Kg8
41.Dxe6 + Tf7 42.Dxg6 + Tg7 43.De6 + Tf7 44.Txh8 + Kxh8 45.Dxf7.

38...Ke8 39.Df6 Kd8 4O.Th8+ Le8? 41.Tf8 Kd7 42.Thh8 Tgf7


43. Txe8!! Txf6 44.Td8 + Kc7

De pointe blijkt na 44...Kc6 45.Tc8+ Tc7 46.Txc7 + Kxc7 47.exf6 en de pion promoveert!
45.Tc8+ Kb6 46.Txc5 Kxc5 47.Tc8+ Kb6 48.exf6 en wit won.
Dit betekende dat Van den Berg, die vrijdagavond niet kon spelen omdat ze aan het Fenny Heemskerk-toernooi meedeed, bij winst voor Van Waert kampioen zou zijn. Remise zou een barrage betekenen, net als vorig jaar.


Van Waert - Holscher
1.e4 e6 2.d4 d5 3.Pc3 Pf6 4.Lg5 Lb4 5.e5 h6 6.Ld2 Lxc3 7.bxc3 Pe4 8.Dg4 Kf8 9.Lc1 c5 10.Ld3 Da5 11.Pe2 h5 12.Dh4 Pc6 13.Lxe4 dxe4 14.0-0 cxd4 15.cxd4 Ld7 16.Tb1 b6 17.Dxe4 Dxa2 18.Pf4 Da4 19.Le3 Tc8 20.Df3 Dxc2 21.d5 Pxe5 22.Dg3 Df5 23.dxe6 Lxe6 24.Tb5 f6 25.Ld4 Lf7

25...Lc4? is niet goed vanwege 26.Txe5 fxe5 27.Pg6+ Ke8 28.Te1.
26.Lxe5 fxe5 27.Txe5 Df6 28.Tfe1 Th6 29.Dh3 Td8 30. Tf5 De7! 31.Dc3 Dd6 32.g3
32.h4 lijkt me handiger.
32...Kg8? 33.Tg5 Dd4 34.Dc7 h4 35. Te7 Tf6
Tot remise leidt 35...Dd1 + 36.Kg2 h3 + 37.Pxh3 Ld5 + 38.Txd5 Dxd5+ 39.f3 Da2+ 40.Pf2 Td2 41.Dc8 + Kh7 42.Df5 +.
36.Dxa7 hxg3 37.hxg3 Txf4!? 38.gxf4 Dxf4 39.Tge5 Td1 + 4O.Te1 Dg4+ 41.Kh2 Td5 42.Db8 + Kh7 43.Dg3?
Na 43.T7e5 heb ik de winst nog niet gevonden voor zwart.
43...Th5+ 44.Kg1

44...Ld5! en de sportieve wit-speler gunde het zwart met een matzet de titel te pakken:
45.Dxg4 Th1 + mat.


PETER DOGGERS



'Het niveau in West-Friesland is sterk gestegen'

Van onze verslaggever

HENK-JAN DEN OUDEN

ZWAAG
- Peter Holscher is 54 en loopt al een tijdje mee in de schaakwereld. Maar West-Fries schaakkampioen was hij nog niet. Afgelopen weekeinde dus wel. Met een score van 6.5 uit 7 haalde hij in Hoogwoud de titel binnen, net voor de sterk spelende Dinie van den Berg.

Dat Holscher deze beker nog niet in zijn prijzenkast had, is, niet verwonderlijk. De reglementen van het West-Fries
kampioenschap schrijven nu eenmaal voor, dat alleen spelers van West-Friese clubs mogen deelnemen. Elke vereniging vaardigt een of twee spelers af; de club die de regerend kampioen levert heeft er een extra. Holscher, die al vanaf 1984 in Zwaag woont, speelt dit seizoen voor het eerst bij een West-Friese club: KTV in Enkhuizen. Vandaar dat hij voor het eerst present was. Holscher vindt het niet erg. "Het is nu eenmaal de opzet van het toernooi." Wel had hij graag gezien, dat op het kampioenschap ook echt de sterkste West-Friezen waren uitgekomen.

Hij heeft inmiddels een goed inzicht in de verhoudingen binnen de West-Friese schaakwereld. "Het niveau is sterk gestegen. Toen ik hier kwam wonen speelde ik nog bij Purmerend. Natuurlijk keek ik naar een club hier in de regio, maar ik wilde niet te laag spelen. Zulke clubs had je hier gewoon niet. Dat is nu aardig veranderd. Er zijn in West-Friesland veel goede jonge schakers bijgekomen.

Kijk naar GZ/De Eenhoorn, dat speelt nu tweede klasse landelijk. Een sterke club met veel jonge spelers. Ik vind het al een prestatie als ik het niveau kan bijbenen. Ook al omdat ik weinig tijd aan het schaken besteed."
Vorig jaar kwam Holscher samen met zijn ex-teamgenoot Adri Haakman, terecht in het eerste van KTV uit Enkhuizen. Kan op 25 april promoveren naar de derde klasse landelijk. "Een team met een aardige mix van oude en jonge spelers." KTV speelt promotieklasse in de afdeling Noord-Holland en



Peter Holscher wint regionale schaaktitelstrijd

Het zou geen onbekend terrein zijn voor Holscher. Hij heeft een lange staat van dienst in de landelijke competitie, speelde onder andere Memo (later Euwe) in Amsterdam twee jaar in de hoofdklasse. In Zaandam, waar hij later ging wonen, schaakte hij voor ZSC/ Saende en Het Witte Paard en later bij Purmerend.
Maar dit seizoen wil het maar niet lukken met Holscher; in de competitie tenminste. "Op toernooien gaat het prima, maar in het team lukt het niet. Ik weet niet wat het is, een soort blokkade. Noem het maar de mysterieuze krachten in de sport. Ik ben op eigen verzoek teruggegaan van het eerste naar het derde bord, maar ook daar win ik weinig."
In tegenstelling dus tot op het West-Fries schaakkampioenschap. Afgezien van een remise in de eerste ronde tegen clubgenoot Haakman won Holscher alles. Het breekpunt van het kampioenschap was achteraf gezien zijn partij tegen Dinie van den Berg. "Ik bood Dinie remise aan, maar dat sloeg ze af. Op dat moment stond ze ook beter, de hele partij eigenlijk. Maar toen kwamen we in de tijdnoodfase en met het uitvluggeren won ik. Nu weten we dat ze als ze het remise-aanbod had aangenomen, West-Fries kampioen was geworden. Ze heeft trouwens een heel sterk toernooi gespeeld."
De manier waarop Holscher van de Caïssa-speelster won staat niet op zichzelf. Hij is een rekenaar en kan goed vluggeren. "Ik heb een degelijke speelstijl en ben sterk in de counter. Tegenstanders lopen zich vaak stuk op mij, omdat ze denken beter te staan. Soms rekenen ze dan in tijdnood niet goed en kan ik alsnog winnen. In de nationale competitie is zijn speelwijze wellicht bekend, maar Holscher staat ook op de internationale ranglijsl omdat hij elk jaar een toernooi buiten Nederland bezoekt.
Vreemd genoeg heeft hij internationaal een hogere rating (ongeveer 2300) dan nationaal (2040). "Dat komt denk ik om dat ze me hier kennen. Dan spelen ze anders tegen je. En ik denk dat de rating in Nederland zuiverder is."

 

1999


Adri Haakman koploper in WF-schaakstrijd

HOORN - In het West-Fries schaakkampioenschap heeft Adri Haakman na twee ronden de leiding genomen. In de tweede ronde wist hij de huidige titelhouder, Peter Holscher, te verslaan. Op een gedeelde tweede plaats staan onder anderen Dinie van den Berg, Jaap Jan Gorter en Alexander Geerts, zij behoren naast Haakman en Holscher tot de kanshebbers voor de titel.
De partij van Haakman tegen Holscher kende een rustig begin.
Maar na veel laveren deed Holscher, toen de tijd begon te dringen, enkele minder goede zetten. Haakman profiteerde hier optimaal van door twee pionnen te winnen. Toen hij met een pion dreigde te promoveren, wat Holscher een stuk kostte, was het snel afgelopen. Dinie van den Berg-Jaap Jan Gorter was zeer spannend. Gorter offerde een stuk in de koningsstelling van Van den Berg. Hoewel ze goed verdedigde wist de Hoornse niet te verhinderen dat Gorter zijn stuk terug won. Er bleef een eindspel over met een pion meer voor Gorter. Uiteindelijk werd tot remise besloten. Alexander Geerts was snel klaar tegen Lucas Krijnsen. De opening van Krijnsen deugde van geen kant, hij werd dan ook snel opgerold.
De volgende ronde wordt dinsdag gespeeld in Hoogkarspel.


Uitslagen

Eerste ronde: Weel-Haakman 0-1, Krijnsen-Edeling 0-1, Holscher-Metten 1-0, Gorter-Mantel 1-0, Zeeman- Bijpost 0.5-0.5, Smit-Labroisse 0.5-0.5, Van der Gracht-Van den Berg 0-1, Seelemeijer-Geerts 0.5-0.5.
Tweede ronde: Haakman-Holscher 1-0, Van den Berg-Gorter 0.5-0.5, Edeling-Seelemeijer 0-1, Labroisse-Zeeman 0.5-0.5, Bijpost-Smit 1-0, Geerts-Krijnsen 1-0, Mantel-Weel 0-1, Metten-Van der Gracht 0-1.
Stand: 1. Haakman 2, 2/6. Van den Berg, Seelemeijer, Bijpost, Gorter, Geerts 1.5, 7/12. Zeeman, Weel, Holscher, Labroisse, Edeling, Van der Gracht 1, 13. Smit 0.5, 14/16. Krijnsen, Mantel, Metten 0.

 

Adri Haakman

HOOGKARSPEL - Koploper Adri Haakman heeft in de derde ronde van het persoonlijk schaakkampioenschap van West-Friesland zijn positie versterkt. De Enkhuizer, lid van KTV, versloeg zijn naaste concurrent Alexander Geerts.
Adrie Haakman kwam met zwart goed uit de opening tegen Alexander Geers. In het middenspel dacht Geerts een pion te winnen, maar Haakman weerlegde dit snel met stukwinst. Geerts probeerde het hierna nog wel, maar Haakman gaf hem geen kans meer.
In de partij Jaap-Jan Gorter-Rob Bijpost werd de laatste al snel in de verdediging gedrongen. De aanval van Gorter sloeg door toen zijn toren de zwarte stelling binnendrong, er gingen enkele pionnen verloren waarna er voor Bijpost geen redden meer aan was. Peter Holscher speelde tegen Manfred Labroisse een degelijke partij en nam geen risico's. Door tegengestelde Rokades kreeg Labroisse aanvalskansen op de damesvleugel toen hij zijn A-pion offerde. Met dame en toren probeerde hij de koningsstelling van Holscher binnen te dringen. Maar Holscher verdedigde zich zeer nauwkeurig en toen hij na het afslaan van de aanval nog een pion won, was het niet moeilijk meer.
Uitslagen derde ronde: Geerts-Haakman 0-1, Gorter-Bijpost 1-0, Weel-Edeling 0.5-0.5, Holscher-Labroisse 1-0, Smit-Metten 0-1, Krijnsen-Mantel 1-0, Seelemeijer-Van den Berg 0-1 (regl.) , Zeeman-Van der. Gracht 0-1 (regl.).

Stand: 1. Haakman 3, 2/3. Van den Berg, Gorter 2.5, 4/5. Holscher, Van der Gracht 2, 6/10. Geerts, Seelemeijer,
Edeling, Bijpost, Weel 1.5, 11/14. Zeeman, Labroisse, Metten, Krijnsen 1, 15. Smit 0.5, 16. Mantel 0.
 


Adri Haakman

NIBBIXWOUD - Na de vierde ronde van het West-Fries schaakkampioenschap heeft Adri Haakman nog steeds alleen de leiding. Hij vergrootte zijn voorsprong tot een heel punt door zijn naaste concurrent Jaap Jan Gorter te verslaan. Dinie van den Berg kon het niet bolwerken tegen titelhouder Peter Holscher, waardoor Holscher nu gedeeld tweede is, samen met Wilko van der Gracht, die Nico Weel terug wees.
Haakman-Gorter werd een Siciliaanse partij waarin de theorie tot de twintigste zet werd gevolgd. Gorter liet zien deze heel goed te beheersen. Hij had toen nog maar twee minuten gebruikt. Haakman, de aanvallende partij, wist aanvankelijk niet door de stug verdedigende Andijker heen te breken, maar na ruil van enkele stukken bleek de koning van Gorter toch wat kwetsbaar te staan. Hier maakte Haakman goed gebruik van. Om mat te voorkomen moest Gorter zijn dame geven en dat was tevens het einde van de partij.
Dinie van den Berg investeerde een paard in een aanval op de koningsstelling van Peter Holscher. Ze wist de aanval
steeds te versterken en overspeelde Holscher volledig.
Maar in tijdnood zag de Hoornse niet het juiste plan en ze pakte kwaliteitswinst. Ze was vergeten dat ze een stuk achterstond. Holscher werkte zich onder de druk uit en trok met enkele mooie zetten de partij naar zich toe.
Wilko van der Gracht won al snel een pion tegen Nico Weel. Weel verdedigde zich daarna goed, maar toen Van der Gracht met een aantal rustige zetten de strijd naar de koningsvleugel verplaatste en Weel enkele zwakke zetten deed was het snel afgelopen.
Alexander Geerts moest tegen de gesloten Siciliaan spelen die Arnold Edeling op het bord bracht. Edeling speelde deze opening niet goed, waardoor Geerts de kans kreeg een sterk loperpaar te vormen. Dit in combinatie met een binnengedrongen paard was Edeling te veel, er ging een stuk verloren.

Vierde ronde: Haakman-Gorter 1-0, Van den Berg-Holscher 0-1, Van der Gracht-Weel 1-0, Edeling-Geerts 0-1, Bijpost-Seelemeijer 0.5-0.5, Metten-Zeeman 0-1, Labroisse-Krijnsen 0-1, Mantel-Smit 1-0.
Stand: Haakman 4, Holscher en Van der Gracht 3, Van den Berg, Geerts en Gorter 2.5, Seelemeijer, Bijpost, Zeeman en Krijnsen 2, Weel en Edeling 1.5, Metten, Labroisse en Mantel 1, Smit 0.5.


Haakman moet kop delen met Van der Gracht

BOVENKARSPEL - Koploper Adri Haakman heeft in de vijfde ronde van het schaakkampioenschap van West-Friesland een gevoelige nederlaag moeten incasseren tegen Wilko van der Gracht; die heeft zich nu naast Haakman op de eerste plaats genesteld. Op een half punt volgt Peter Holscher, hij profiteerde niet optimaal van de nederlaag van Haakman daar Jaap Jan Gorter hem op remise hield. Ook Dinie van den Berg volgt op een half punt, zij won reglementair omdat Alexander Geerts zich wegens ziekte af moest melden.

Van der Gracht bracht tegen Haakman de PIRC-verdediging op het bord. Door tegengestelde rokades konden beiden een koningsaanval opzetten. Van der Gracht deed dit heel snel, waardoor hij belangrijk voordeel kreeg. Haakman spartelde nog wel tegen, maar dit mocht niet meer baten; Van der Gracht won zeer verdiend.
Holscher speelde een rustige Dame-indische partij tegen Gorter. Toen die te passief verdedigde kon Holscher een klein voordeeltje uitbouwen tot een voorsprong van twee pionnen. Maar in een dubbel toreneindspel vocht Gorter goed terug, na ruil van een toren won hij een pion terug. De pluspion die Holscher overhield was onvoldoende voor winst.
Lucas Krijnsen was tegen Rob Bijpost wel de aanvallende partij, maar toen hij niet doorsloeg, kreeg Bijpost tegenkansen die hij uitbouwde naar winst. Jasper Seelemeijer speelde tegen Arie Zeeman een lange partij waarin Seelemeijer steeds iets beter stond. Uiteindelijk waren drie pionnen en een paard te veel voor de toren die Zeeman nog over had.
De zesde en voorlaatste ronde wordt vrijdag in Hoorn gespeeld, de belangrijkste partijen zijn dan Van der Gracht- Holscher en Van den Berg-Haakman.

Vijfde ronde: Haakman-Van der Gracht 0-1, Holscher-Gorter 0.5-0.5, Zeeman-Seelemeijer 0-1, Krijnsen-Bijpost 0-1, Mantel-Edeling 0-1, Weel-Smit 1-0, Labroisse-Metten 0.5-0.5, Geerts-Van den Berg 0-1 (regl.).
Stand: 1/2. Haakman, Van der Gracht 4, 3/4. Van den Berg, Holscher 3.5, 5/7. Seelemeijer, Gorter, Bijpost 3, 8/10. Geerts, Edeling, Weel 2.5, 11/12. Zeeman, Krijnsen 2, 13/14. Metten, Labroisse 1.5, 15. Mantel 1, 16. Smit 0.5.



Drie kanshebbers voor schaaktitel

HOORN - Met nog een ronde te gaan zijn er nog drie kanshebbers voor de titel in het schaakkampioenschap van
West-Friesland. De belangrijkste zijn Adri Haakman en Wilko van der Gracht. Beiden staan op vijf punten en wonnen hun partij in de zesde ronde, van respectievelijk Dinie van den Berg en Peter Holscher. Jaap Jan Gorter, die van Jasper Seelemeijer won, volgt op een punt en heeft nog een theoretische kans.
Dinie van den Berg speelde een briljante partij tegen Adri Haakman. Ze stak eerst een stuk en later een kwaliteit in een geweldige aanval. De Hoornse had de partij kunnen bekronen met mat in vier zetten. Maar door grote tijdnood miste ze die combinatie. Haakman wist met zijn koning naar veiliger velden te vluchten en kon toen met een toren meer gemakkelijk winnen.
De partij Wilko van der Gracht tegen Peter Holscher ging lange tijd gelijk op. Pas in het eindspel, toen beiden nog een paard en enkele pionnen hadden, gebeurde er wat. Eerst bood Van der Gracht remise aan, wat Holscher afsloeg, daar prolongatie van zijn titel dan niet meer tot de mogelijkheden behoorde. Hierna ging Holscher in de fout. Van der Gracht won een pion en maakte de partij keurig uit.

Van den Berg-Haakman 0-1, Van der Gracht-Holscher 1-0, Seelemeijer-Gorter 0-1, Edeling-Bijpost 1-0, Geerts-Weel 1-0, Metten-Krijnsen 0.5- 0.5, Smit-Zeeman 1-0, Labroisse-Mantel 0.5-0.5.

Stand: 1/2. Haakman, Van der Gracht 5, 3. Gorter 4, 4/7. Van den Berg, Geerts, Holscher, Edeling 3.5, 8/9. Seelemeijer, Bijpost 3, 10/11. Weel, Krijnsen 2.5, 12/14. Metten, Zeeman, Labroisse 2, 15/16. Mantel, Smit 1.5.

 

Stuk voor stuk
Adri Haakman maakt geen fout in titelstrijd

ANDIJK
- De deelnemers van het West-Fries schaakkampioenschap waren het er afgelopen maandag over eens: het toernooi was dit jaar niet hoogstaand. Immers, vrijwel alle kanshebbers speelden minstens een slechte partij.
ln Andijk, de thuishaven van, Schaaklust, stond de zevende en laatste ronde op het programma. De toppartijen waren die van Wilko van der Gracht en Adri Haakman, die gezamenlijk aan kop stonden met vijf punten. Maar wat bleek, de tegenstander van Van der Gracht, Jaap-Jan Gorter was ziek dus Van der Gracht hoefde niet te spelen voor zijn zesde punt. De druk lag dus bij Haakman.


Haakman-Edeling

1.Le4 d6 2.d4 Pf6 3.Pc3 Pbd7 4.f4 e5 5.fxe5 dxe5 6.Le3 Lb4 7.Ld3? een blunder. 7...Pxe4! 8.Lxe4 Dh4+?! Zwart had het veel simpeler kunnen doen door eerst op c3 te ruilen. 9.Kf1 Lxc3 10.Dd3 Df6 + Misschien was 1O...Pf6 beter. 11.Pf3 Lxd4 12.Lg5 Db6 13.Te1 In de analyse bleek dat zwart het hier al niet makkelijk heeft vanwege zijn ontwikkelingsachter- stand. 13...Pc5?

14.Dxd4!! Zwart mag niet slaan vanwege mat in twee. Het is uit. 14...f6 15.Pxe5 Pxe4 16.Da4+! Verhindert later...Le6. 16...c6 17.Dxe4  0-0 18.Dc4 + Kh8 19.Pf7 + Kg8  21.Ph6 + Kh8 21. Dg8 + en zwart gaf op.
Beiden hebben nu zes punten zodat een barrage de beslissing moet brengen of Haakman dan wel Van der Gracht dit jaar zijn naam op de beker mag laten bijzetten.


PETER DOGGERS



Nog geen beslissing in West-Friese schaakstrijd

ANDIJK - Na de laatste ron-de van het West-Fries schaakkampioenschap is nog niet beslist wie de nieuwe kampioen wordt. Adri Haakman en Wilko van der Gracht eindigden gelijk bovenaan en moeten nog een tweekamp spelen voor de titel.

Haakman won van Arnold Edeling en Van der Gracht behaalde een reglementair winstpunt, daar zijn tegenstander Jaap Jan Gorter zich afmeldde wegens ziekte. Het was de vierde keer dit toernooi dat wedstrijdleider Job Bueno de Mesquita een reglementair winstpunt moest uitdelen. De derde prijs werd gewonnen door oud-titelhouder Peter Holscher. Hij eindigde op een ongedeelde derde plaats door te winnen van Alexander Geerts. Adri Haakman tegen Arnold Edeling werd een mooi kijkspel voor de toeschouwers. Edeling speelde de opening heel scherp, Haakman was niet actief genoeg en verloor een pion. Bijna twee, maar Edeling durfde niet. Toen Edeling een slechte paardzet deed, won Haakman een stuk door middel van een dameoffer wat niet aangenomen mocht worden op straffe van mat. Even later volgde het hoogtepunt van de partij toen Edeling kort rokeerde om zijn koning in veiligheid te brengen. Haakman offerde zijn dame nogmaals en nu moest dat wel aangenomen worden. Voordat in de volgende zet stikmat volgde gaf Edeling op.

Peter Holscher tegen Alexander Geerts kende een rustig begin. Toen de verwikkelingen begonnen, beging Geerts een onnauwkeurigheid die hem een pion kostte. Hierna verzuimde Holscher een kwaliteit te winnen maar hij pakte wel een tweede pion. Geerts probeerde toen een matzet te cre?en, maar Holscher had alles al gezien. Hij ruilde de dames en bracht daarna zijn pluspionnen tot gelding en won verdiend.

De eerste beslissingspartij Haakman-Van der Gracht wordt gespeeld op maandag 29 maart in Andijk, de tweede, met Van der Gracht met wit, op donderdag 1 april in Bovenkarspel.

Uitslagen: Haakman-Edeling 1-0, Gorter-Van der Gracht 0-1 (regl.), Holscher-Geerts 1-0, Bijpost-Van den Berg 1-0, Seelemeijer-Labroisse 0-1, Zeeman-Weel 0-1, Krijnsen-Smit 1-0, Mantel-Metten 0-1. Eindstand: 1/2. Van der Gracht, Haakman 6, 3. Holscher 4.5, 4/5. Gorter, Bijpost 4, 6/10. Van den Berg, Geerts, Edeling, Weel, Krijnsen 3.5, 11/13. Seelemeijer, Metten, Labroisse 3, 14. Zeeman 2, 15/16. Mantel, Smit
1.5.



De details uit de partij Haakman versus Gorter

NIBBIXWOUD - Adri Haakman, schaker bij KTV (Enkhuizen), zette een flinke stap voorwaarts naar zijn mogelijke overwinning in het West-Fries kampioenschap. Gastheer van het toernooi was ditmaal schaakclub Attaqueer (Nibbixwoud) en koploper Haakman moest het met wit opnemen een tot de tanden gewapende Jaap-Jan Gorter.

Haakman-Gorter

1.e4 c5 2.Pf3 d6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 Pf6 5.Pc3 a6 6.Lg5 e6 7.f4 Le7 8.Df3 Dc7 9.0-0-0 Pbd7 10.g4 b5 11.Lxf6 Pxf6 12.g5 Pd7 13.f5 Pc5 14.f6 gxf6 15.gxf6 Lf8 16.Tg1 Ld7 17.Tg7 b4 18.e5.
Alles
is nog bekend uit de correspondentiepartij Remise-Sonnet (1988) en tevens uit enkele partijen van de zwartspeler  een clubgenoot. Hij komt nu met sterk nieuwtje. 18...Db7! 19.Dh5 0-0-0 20.Lg2 Db6 21.Pe4 Pxe4 22.Lxe4 Le8 23.exd6 Lxd6 24.Kb1 Lf4 25.De2 Lb5? De openingsvoorbereiding is uitstekend verlopen en hier had zwart eieren voor zijn geld moeten kiezen met 25...Txd4 26.Txd4 Dxd4 27.Dxa6 + en wit geeft eeuwig schaak.

26.Pxb5 Txd1 + 27.Dxd1 Td8 28.Ld3 axb5
Op 28...Dxb5 is 29.Df3! meteen winnend. 29.Df3 Lxh2 30.a3 b3 31.cxb3 h5 32.Txf7 Td5 33.Ka2 Dd4 34.Le4 Le5 35.De2 Tc5 36.Dg2 Lxf6 37.Lb7 + Kb8 38.La6 Td5 39.Tb7 + Ka8 40.Tf7.
Na 40.Td7! had zwart al kunnen opgeven.
4O...Kb8 41.Lb7 Td7 42.Tf8+ Td8 43.La8 Dxb2+ 44.Dxb2 Txf8 45.Dg2 Kc7 46.Dc6+ Kd8 47.Dxe6 Lg7 48.Lc6 Tf2+ 49.Kb1 Td2 50.Kc1 Td3 51.Kc2 Td4 52.Dg8 + en zwart gaf op.
Een goede prestatie van de witspeler die ergens in de partij een uur achterstand op de klok had.
Na Haakman (vier uit vier) volgen Wilko van der Gracht en Peter Holscher op een punt. Laatstgenoemde kwam vrijdag goed weg tegen een prachtig spelende Dinie van den Berg.


Van den Berg-Holscher

1.d4 e6 2.Pf3 Pf6 3.Lg5 c5 4.e3 Db6 5.Lxf6 Dxb2 6.Lxg7 Lxg7 7.Pbd2 Pc6 8.Tb1!.
Wit speelt als een ware Morphy. 8.Dxa2 9.Lc4 Da5 10.d5! exd5 11.Lxd5 0-0 12.0-0 Dc7 13.Pg5! h6 14.Dh5 d6.
15.Dg6! hxg5 16.Pe4 Td8 17.Pf6+ Kf8 18.Ph7+ Kg8 19.Pxg5 Td7 20.f4 Kf8.

Op 20...Pb4 is 21.Le6! Te7 22.f5! winnend.
21.Ph7 + Kg8 22.Pf6 + Na een beeldschone partij mist wit in tijdnood 22.Tf3! met winnende aanval.
22...Kf8 23.Pxd7 +? Dxd7 24.Dh5 Pb4 25.Lb3 Df5 26.De2 b6 27.Tf3 Lb7 28.Tg3 Te8 29.Tg5 Dxf4 30.exf4 Txe2 31.Tf5 d5 32.Kf1 Te4 33.g3 Lc8 34.Th5 La6 + 35.Kf2 Ld4 + 36.Kf3 Le2 + en wit gaf op.


PETER DOGGERS


Haakman slaat eerste slag in West-Friese schaakstrijd

ANDIJK - De eerste partij in de tweekamp om het West-Fries Schaakkampioenschap is gewonnen door Adri Haakman. Hij won in een lange, spannende partij van Wilko van der Gracht. Beiden waren in het eigenlijke toernooi gelijk aan kop geeindigd.

Haakman kwam in Dorps-huis 't Centrum in Andijk goed uit de opening, maar Van der Gracht verdedigde zich goed. In de eerste tijdnoodfase werden de dames geruild, waarna Van der Gracht te kennen gaf met remise tevreden te zijn.

Maar er werd doorgeschaakt en in de tweede tijdnoodfase gingen de spelers het eindspel in, dat optisch voor Van der Gracht iets beter was. Maar na enkele onnauwkeurigheden van Van der Gracht won Haakman kwaliteit tegen twee pionnen. Het eindspel, toren plus twee pionnen tegen paard en vier pionnen werd door Haakman daarna vakkundig in winst omgezet.
De tweede partij wordt vanavond in het Verenigingsbouw in Bovenkarspel gespeeld. Haakman heeft voldoende aan remise om zich West-Fries schaakkampioen 1999 te mogen noemen. Van der Gracht moet winnen om een verlenging te bewerkstelligen.



Van der Gracht trekt stand gelijk


BOVENKARSPEL - Wilko van der Gracht heeft de stand in de tweekampen tegen Adri Haakman om het West-Fries schaakkampioenschap weer gelijkgetrokken. In Bovenkarspel maakte hij het verlies in de eerste partij weer goed door de tweede te winnen.
Van der Gracht speelde tegen zijn gewoonte in zeer agressief, maar dat was gezien de belangen begrijpelijk. Haakman kon zich ternauwernood op de been houden, al moest hij wel een pion inleveren. Toen de tijd begon te dringen kon Haakman uit de moeilijkheden komen door de dames te ruilen. Maar in plaats hiervan pakte hij een pion, waarna Van der Gracht via een torenoffer een paard won. Na nog even tegenspartelen moest Haakman zich rond de 36e zet gewonnen geven.
Er is nu een verlenging noodzakelijk, waarin een winstpartij direct de West-Friese titel oplevert. Van der Gracht lootte de eerste partij wit. Er wordt aanstaande donderdag gespeeld in Bovenkarspel.




Eindelijk WF-titel Adri Haakman

ENKHUIZEN - Adri Haakman is de nieuwe schaakkampioen van West-Friesland. De voor schaakvereniging KTV spelende Enkhuizer won de beslissende derde partij van barrage tegen Caissa-speler Wilko van der Gracht.

Van der Gracht speelde met wit en kwam vanuit de opening licht in het voordeel. Hij probeerde op de koningsvleugel een aanval op te zetten, terwijl Haakman zijn geluk op de damevleugel beproefde. Van der Gracht gooide zijn eigen koningsstelling helemaal open en verzuimde om zijn dame te dekken met een toren. Hierdoor kreeg Haakman de mogelijkheid om door een kleine combinatie beslissend voordeel te halen. Hij deed dit en zo was het kampioenschap een feit. Het is voor de eerste keer dat Haakman de West-Friese
titel binnenhaalt. In 1988 bereikte hij ook al de barrage, maar
hij verloor toen beide partijen van Rob Bijpost van Schaakvereniging Aartswoud. Haakman speelde zeven maal mee aan het West-Fries kampioenschap, naast dit jaar van 1987 tot en met 1992. Na 1992 schaakte hij een aantal jaren buiten West-Friesland. In 1997 keerde hij terug bij KTV en hij is laatste jaren weer een vaste deelnemer aan het West-Fries kampioenschap.
Voor Van der Gracht was het de derde barrage. Een maal, in 1994, wist hij de West-Friese titel binnen te halen.


Copyright © 2010 Westfries Schaakkampioenschap | Website realisatie: BeNancy Media