Krantenartikelen 1999

Met dank aan Rob Bijpost
Bron: NHD Dagblad voor West-Friesland



Adri Haakman koploper in WF-schaakstrijd


HOORN - In het West-Fries schaakkampioenschap heeft Adri Haakman na twee ronden de leiding genomen. In de tweede ronde wist hij de huidige titelhouder, Peter Holscher, te verslaan. Op een gedeelde tweede plaats staan onder anderen Dinie van den Berg, Jaap Jan Gorter en Alexander Geerts, zij behoren naast Haakman en Holscher tot de kanshebbers voor de titel.
De partij van Haakman tegen Holscher kende een rustig begin. Maar na veel laveren deed Holscher, toen de tijd begon te dringen, enkele minder goede zetten. Haakman profiteerde hier optimaal van door twee pionnen te winnen. Toen hij met een pion dreigde te promoveren, wat Holscher een stuk kostte, was het snel afgelopen. Dinie van den Berg-Jaap Jan Gorter was zeer spannend. Gorter offerde een stuk in de koningsstelling van Van den Berg. Hoewel ze goed verdedigde wist de Hoornse niet te verhinderen dat Gorter zijn stuk terug won. Er bleef een eindspel over met een pion meer voor Gorter. Uiteindelijk werd tot remise besloten. Alexander Geerts was snel klaar tegen Lucas Krijnsen. De opening van Krijnsen deugde van geen kant, hij werd dan ook snel opgerold.
De volgende ronde wordt dinsdag gespeeld in Hoogkarspel.

Uitslagen

Eerste ronde: Weel-Haakman 0-1, Krijnsen-Edeling 0-1, Holscher-Metten 1-0, Gorter-Mantel 1-0, Zeeman- Bijpost 0.5-0.5, Smit-Labroisse 0.5-0.5, Van der Gracht-Van den Berg 0-1, Seelemeijer-Geerts 0.5-0.5.
Tweede ronde: Haakman-Holscher 1-0, Van den Berg-Gorter 0.5-0.5, Edeling-Seelemeijer 0-1, Labroisse-Zeeman 0.5-0.5, Bijpost-Smit 1-0, Geerts-Krijnsen 1-0, Mantel-Weel 0-1, Metten-Van der Gracht 0-1.
Stand: 1. Haakman 2, 2/6. Van den Berg, Seelemeijer, Bijpost, Gorter, Geerts 1.5, 7/12. Zeeman, Weel, Holscher, Labroisse, Edeling, Van der Gracht 1, 13. Smit 0.5, 14/16. Krijnsen, Mantel, Metten 0.
 

Adri Haakman


HOOGKARSPEL - Koploper Adri Haakman heeft in de derde ronde van het persoonlijk schaakkampioenschap van West-Friesland zijn positie versterkt. De Enkhuizer, lid van KTV, versloeg zijn naaste concurrent Alexander Geerts.
Adrie Haakman kwam met zwart goed uit de opening tegen Alexander Geers. In het middenspel dacht Geerts een pion te winnen, maar Haakman weerlegde dit snel met stukwinst. Geerts probeerde het hierna nog wel, maar Haakman gaf hem geen kans meer.
In de partij Jaap-Jan Gorter-Rob Bijpost werd de laatste al snel in de verdediging gedrongen. De aanval van Gorter sloeg door toen zijn toren de zwarte stelling binnendrong, er gingen enkele pionnen verloren waarna er voor Bijpost geen redden meer aan was. Peter Holscher speelde tegen Manfred Labroisse een degelijke partij en nam geen risico's. Door tegengestelde Rokades kreeg Labroisse aanvalskansen op de damesvleugel toen hij zijn A-pion offerde. Met dame en toren probeerde hij de koningsstelling van Holscher binnen te dringen. Maar Holscher verdedigde zich zeer nauwkeurig en toen hij na het afslaan van de aanval nog een pion won, was het niet moeilijk meer.
Uitslagen derde ronde: Geerts-Haakman 0-1, Gorter-Bijpost 1-0, Weel-Edeling 0.5-0.5, Holscher-Labroisse 1-0, Smit-Metten 0-1, Krijnsen-Mantel 1-0, Seelemeijer-Van den Berg 0-1 (regl.) , Zeeman-Van der. Gracht 0-1 (regl.).

Stand: 1. Haakman 3, 2/3. Van den Berg, Gorter 2.5, 4/5. Holscher, Van der Gracht 2, 6/10. Geerts, Seelemeijer, Edeling, Bijpost, Weel 1.5, 11/14. Zeeman, Labroisse, Metten, Krijnsen 1, 15. Smit 0.5, 16. Mantel 0.
 

Adri Haakman


NIBBIXWOUD - Na de vierde ronde van het West-Fries schaakkampioenschap heeft Adri Haakman nog steeds alleen de leiding. Hij vergrootte zijn voorsprong tot een heel punt door zijn naaste concurrent Jaap Jan Gorter te verslaan. Dinie van den Berg kon het niet bolwerken tegen titelhouder Peter Holscher, waardoor Holscher nu gedeeld tweede is, samen met Wilko van der Gracht, die Nico Weel terug wees.
Haakman-Gorter werd een Siciliaanse partij waarin de theorie tot de twintigste zet werd gevolgd. Gorter liet zien deze heel goed te beheersen. Hij had toen nog maar twee minuten gebruikt. Haakman, de aanvallende partij, wist aanvankelijk niet door de stug verdedigende Andijker heen te breken, maar na ruil van enkele stukken bleek de koning van Gorter toch wat kwetsbaar te staan. Hier maakte Haakman goed gebruik van. Om mat te voorkomen moest Gorter zijn dame geven en dat was tevens het einde van de partij.
Dinie van den Berg investeerde een paard in een aanval op de koningsstelling van Peter Holscher. Ze wist de aanval steeds te versterken en overspeelde Holscher volledig.
Maar in tijdnood zag de Hoornse niet het juiste plan en ze pakte kwaliteitswinst. Ze was vergeten dat ze een stuk achterstond. Holscher werkte zich onder de druk uit en trok met enkele mooie zetten de partij naar zich toe.
Wilko van der Gracht won al snel een pion tegen Nico Weel. Weel verdedigde zich daarna goed, maar toen Van der Gracht met een aantal rustige zetten de strijd naar de koningsvleugel verplaatste en Weel enkele zwakke zetten deed was het snel afgelopen.
Alexander Geerts moest tegen de gesloten Siciliaan spelen die Arnold Edeling op het bord bracht. Edeling speelde deze opening niet goed, waardoor Geerts de kans kreeg een sterk loperpaar te vormen. Dit in combinatie met een binnengedrongen paard was Edeling te veel, er ging een stuk verloren.

Vierde ronde: Haakman-Gorter 1-0, Van den Berg-Holscher 0-1, Van der Gracht-Weel 1-0, Edeling-Geerts 0-1, Bijpost-Seelemeijer 0.5-0.5, Metten-Zeeman 0-1, Labroisse-Krijnsen 0-1, Mantel-Smit 1-0.
Stand: Haakman 4, Holscher en Van der Gracht 3, Van den Berg, Geerts en Gorter 2.5, Seelemeijer, Bijpost, Zeeman en Krijnsen 2, Weel en Edeling 1.5, Metten, Labroisse en Mantel 1, Smit 0.5.


Haakman moet kop delen met Van der Gracht


BOVENKARSPEL - Koploper Adri Haakman heeft in de vijfde ronde van het schaakkampioenschap van West-Friesland een gevoelige nederlaag moeten incasseren tegen Wilko van der Gracht; die heeft zich nu naast Haakman op de eerste plaats genesteld. Op een half punt volgt Peter Holscher, hij profiteerde niet optimaal van de nederlaag van Haakman daar Jaap Jan Gorter hem op remise hield. Ook Dinie van den Berg volgt op een half punt, zij won reglementair omdat Alexander Geerts zich wegens ziekte af moest melden.

Van der Gracht bracht tegen Haakman de PIRC-verdediging op het bord. Door tegengestelde rokades konden beiden een koningsaanval opzetten. Van der Gracht deed dit heel snel, waardoor hij belangrijk voordeel kreeg. Haakman spartelde nog wel tegen, maar dit mocht niet meer baten; Van der Gracht won zeer verdiend.
Holscher speelde een rustige Dame-indische partij tegen Gorter. Toen die te passief verdedigde kon Holscher een klein voordeeltje uitbouwen tot een voorsprong van twee pionnen. Maar in een dubbel toreneindspel vocht Gorter goed terug, na ruil van een toren won hij een pion terug. De pluspion die Holscher overhield was onvoldoende voor winst.
Lucas Krijnsen was tegen Rob Bijpost wel de aanvallende partij, maar toen hij niet doorsloeg, kreeg Bijpost tegenkansen die hij uitbouwde naar winst. Jasper Seelemeijer speelde tegen Arie Zeeman een lange partij waarin Seelemeijer steeds iets beter stond. Uiteindelijk waren drie pionnen en een paard te veel voor de toren die Zeeman nog over had.
De zesde en voorlaatste ronde wordt vrijdag in Hoorn gespeeld, de belangrijkste partijen zijn dan Van der Gracht- Holscher en Van den Berg-Haakman.

Vijfde ronde: Haakman-Van der Gracht 0-1, Holscher-Gorter 0.5-0.5, Zeeman-Seelemeijer 0-1, Krijnsen-Bijpost 0-1, Mantel-Edeling 0-1, Weel-Smit 1-0, Labroisse-Metten 0.5-0.5, Geerts-Van den Berg 0-1 (regl.).
Stand: 1/2. Haakman, Van der Gracht 4, 3/4. Van den Berg, Holscher 3.5, 5/7. Seelemeijer, Gorter, Bijpost 3, 8/10. Geerts, Edeling, Weel 2.5, 11/12. Zeeman, Krijnsen 2, 13/14. Metten, Labroisse 1.5, 15. Mantel 1, 16. Smit 0.5.


Drie kanshebbers voor schaaktitel


HOORN - Met nog een ronde te gaan zijn er nog drie kanshebbers voor de titel in het schaakkampioenschap van West-Friesland. De belangrijkste zijn Adri Haakman en Wilko van der Gracht. Beiden staan op vijf punten en wonnen hun partij in de zesde ronde, van respectievelijk Dinie van den Berg en Peter Holscher. Jaap Jan Gorter, die van Jasper Seelemeijer won, volgt op een punt en heeft nog een theoretische kans.
Dinie van den Berg speelde een briljante partij tegen Adri Haakman. Ze stak eerst een stuk en later een kwaliteit in een geweldige aanval. De Hoornse had de partij kunnen bekronen met mat in vier zetten. Maar door grote tijdnood miste ze die combinatie. Haakman wist met zijn koning naar veiliger velden te vluchten en kon toen met een toren meer gemakkelijk winnen.
De partij Wilko van der Gracht tegen Peter Holscher ging lange tijd gelijk op. Pas in het eindspel, toen beiden nog een paard en enkele pionnen hadden, gebeurde er wat. Eerst bood Van der Gracht remise aan, wat Holscher afsloeg, daar prolongatie van zijn titel dan niet meer tot de mogelijkheden behoorde. Hierna ging Holscher in de fout. Van der Gracht won een pion en maakte de partij keurig uit.

Van den Berg-Haakman 0-1, Van der Gracht-Holscher 1-0, Seelemeijer-Gorter 0-1, Edeling-Bijpost 1-0, Geerts-Weel 1-0, Metten-Krijnsen 0.5- 0.5, Smit-Zeeman 1-0, Labroisse-Mantel 0.5-0.5.

Stand: 1/2. Haakman, Van der Gracht 5, 3. Gorter 4, 4/7. Van den Berg, Geerts, Holscher, Edeling 3.5, 8/9. Seelemeijer, Bijpost 3, 10/11. Weel, Krijnsen 2.5, 12/14. Metten, Zeeman, Labroisse 2, 15/16. Mantel, Smit 1.5.

Stuk voor stuk

Adri Haakman maakt geen fout in titelstrijd


ANDIJK - De deelnemers van het West-Fries schaakkampioenschap waren het er afgelopen maandag over eens: het toernooi was dit jaar niet hoogstaand. Immers, vrijwel alle kanshebbers speelden minstens een slechte partij.
ln Andijk, de thuishaven van, Schaaklust, stond de zevende en laatste ronde op het programma. De toppartijen waren die van Wilko van der Gracht en Adri Haakman, die gezamenlijk aan kop stonden met vijf punten. Maar wat bleek, de tegenstander van Van der Gracht, Jaap-Jan Gorter was ziek dus Van der Gracht hoefde niet te spelen voor zijn zesde punt. De druk lag dus bij Haakman.

Haakman-Edeling

1.Le4 d6 2.d4 Pf6 3.Pc3 Pbd7 4.f4 e5 5.fxe5 dxe5 6.Le3 Lb4 7.Ld3?
een blunder. 7...Pxe4! 8.Lxe4 Dh4+?! Zwart had het veel simpeler kunnen doen door eerst op c3 te ruilen. 9.Kf1 Lxc3 10.Dd3 Df6 + Misschien was 1O...Pf6 beter. 11.Pf3 Lxd4 12.Lg5 Db6 13.Te1 In de analyse bleek dat zwart het hier al niet makkelijk heeft vanwege zijn ontwikkelingsachter- stand. 13...Pc5?

14.Dxd4!!
Zwart mag niet slaan vanwege mat in twee. Het is uit. 14...f6 15.Pxe5 Pxe4 16.Da4+! Verhindert later...Le6. 16...c6 17.Dxe4  0-0 18.Dc4 + Kh8 19.Pf7 + Kg8  21.Ph6 + Kh8 21. Dg8 + en zwart gaf op.
Beiden hebben nu zes punten zodat een barrage de beslissing moet brengen of Haakman dan wel Van der Gracht dit jaar zijn naam op de beker mag laten bijzetten.

PETER DOGGERS

Nog geen beslissing in West-Friese schaakstrijd


ANDIJK - Na de laatste ron-de van het West-Fries schaakkampioenschap is nog niet beslist wie de nieuwe kampioen wordt. Adri Haakman en Wilko van der Gracht eindigden gelijk bovenaan en moeten nog een tweekamp spelen voor de titel.

Haakman won van Arnold Edeling en Van der Gracht behaalde een reglementair winstpunt, daar zijn tegenstander Jaap Jan Gorter zich afmeldde wegens ziekte. Het was de vierde keer dit toernooi dat wedstrijdleider Job Bueno de Mesquita een reglementair winstpunt moest uitdelen. De derde prijs werd gewonnen door oud-titelhouder Peter Holscher. Hij eindigde op een ongedeelde derde plaats door te winnen van Alexander Geerts. Adri Haakman tegen Arnold Edeling werd een mooi kijkspel voor de toeschouwers. Edeling speelde de opening heel scherp, Haakman was niet actief genoeg en verloor een pion. Bijna twee, maar Edeling durfde niet. Toen Edeling een slechte paardzet deed, won Haakman een stuk door middel van een dameoffer wat niet aangenomen mocht worden op straffe van mat. Even later volgde het hoogtepunt van de partij toen Edeling kort rokeerde om zijn koning in veiligheid te brengen. Haakman offerde zijn dame nogmaals en nu moest dat wel aangenomen worden. Voordat in de volgende zet stikmat volgde gaf Edeling op.

Peter Holscher tegen Alexander Geerts kende een rustig begin. Toen de verwikkelingen begonnen, beging Geerts een onnauwkeurigheid die hem een pion kostte. Hierna verzuimde Holscher een kwaliteit te winnen maar hij pakte wel een tweede pion. Geerts probeerde toen een matzet te cre?en, maar Holscher had alles al gezien. Hij ruilde de dames en bracht daarna zijn pluspionnen tot gelding en won verdiend.

De eerste beslissingspartij Haakman-Van der Gracht wordt gespeeld op maandag 29 maart in Andijk, de tweede, met Van der Gracht met wit, op donderdag 1 april in Bovenkarspel.

Uitslagen: Haakman-Edeling 1-0, Gorter-Van der Gracht 0-1 (regl.), Holscher-Geerts 1-0, Bijpost-Van den Berg 1-0, Seelemeijer-Labroisse 0-1, Zeeman-Weel 0-1, Krijnsen-Smit 1-0, Mantel-Metten 0-1. Eindstand: 1/2. Van der Gracht, Haakman 6, 3. Holscher 4.5, 4/5. Gorter, Bijpost 4, 6/10. Van den Berg, Geerts, Edeling, Weel, Krijnsen 3.5, 11/13. Seelemeijer, Metten, Labroisse 3, 14. Zeeman 2, 15/16. Mantel, Smit 1.5.

De details uit de partij Haakman versus Gorter


NIBBIXWOUD - Adri Haakman, schaker bij KTV (Enkhuizen), zette een flinke stap voorwaarts naar zijn mogelijke overwinning in het West-Fries kampioenschap. Gastheer van het toernooi was ditmaal schaakclub Attaqueer (Nibbixwoud) en koploper Haakman moest het met wit opnemen een tot de tanden gewapende Jaap-Jan Gorter.

Haakman-Gorter

1.e4 c5 2.Pf3 d6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 Pf6 5.Pc3 a6 6.Lg5 e6 7.f4 Le7 8.Df3 Dc7 9.0-0-0 Pbd7 10.g4 b5 11.Lxf6 Pxf6 12.g5 Pd7 13.f5 Pc5 14.f6 gxf6 15.gxf6 Lf8 16.Tg1 Ld7 17.Tg7 b4 18.e5.
Alles is nog bekend uit de correspondentiepartij Remise-Sonnet (1988) en tevens uit enkele partijen van de zwartspeler  een clubgenoot. Hij komt nu met sterk nieuwtje. 18...Db7! 19.Dh5 0-0-0 20.Lg2 Db6 21.Pe4 Pxe4 22.Lxe4 Le8 23.exd6 Lxd6 24.Kb1 Lf4 25.De2 Lb5? De openingsvoorbereiding is uitstekend verlopen en hier had zwart eieren voor zijn geld moeten kiezen met 25...Txd4 26.Txd4 Dxd4 27.Dxa6 + en wit geeft eeuwig schaak.

26.Pxb5 Txd1 + 27.Dxd1 Td8 28.Ld3 axb5
Op 28...Dxb5 is 29.Df3! meteen winnend. 29.Df3 Lxh2 30.a3 b3 31.cxb3 h5 32.Txf7 Td5 33.Ka2 Dd4 34.Le4 Le5 35.De2 Tc5 36.Dg2 Lxf6 37.Lb7 + Kb8 38.La6 Td5 39.Tb7 + Ka8 40.Tf7.
Na 40.Td7! had zwart al kunnen opgeven.
4O...Kb8 41.Lb7 Td7 42.Tf8+ Td8 43.La8 Dxb2+ 44.Dxb2 Txf8 45.Dg2 Kc7 46.Dc6+ Kd8 47.Dxe6 Lg7 48.Lc6 Tf2+ 49.Kb1 Td2 50.Kc1 Td3 51.Kc2 Td4 52.Dg8 + en zwart gaf op.
Een goede prestatie van de witspeler die ergens in de partij een uur achterstand op de klok had.
Na Haakman (vier uit vier) volgen Wilko van der Gracht en Peter Holscher op een punt. Laatstgenoemde kwam vrijdag goed weg tegen een prachtig spelende Dinie van den Berg.

Van den Berg-Holscher

1.d4 e6 2.Pf3 Pf6 3.Lg5 c5 4.e3 Db6 5.Lxf6 Dxb2 6.Lxg7 Lxg7 7.Pbd2 Pc6 8.Tb1!.
Wit speelt als een ware Morphy. 8.Dxa2 9.Lc4 Da5 10.d5! exd5 11.Lxd5 0-0 12.0-0 Dc7 13.Pg5! h6 14.Dh5 d6.
15.Dg6! hxg5 16.Pe4 Td8 17.Pf6+ Kf8 18.Ph7+ Kg8 19.Pxg5 Td7 20.f4 Kf8.

Op 20...Pb4 is 21.Le6! Te7 22.f5! winnend.
21.Ph7 + Kg8 22.Pf6 + Na een beeldschone partij mist wit in tijdnood 22.Tf3! met winnende aanval.
22...Kf8 23.Pxd7 +? Dxd7 24.Dh5 Pb4 25.Lb3 Df5 26.De2 b6 27.Tf3 Lb7 28.Tg3 Te8 29.Tg5 Dxf4 30.exf4 Txe2 31.Tf5 d5 32.Kf1 Te4 33.g3 Lc8 34.Th5 La6 + 35.Kf2 Ld4 + 36.Kf3 Le2 + en wit gaf op.

PETER DOGGERS


Haakman slaat eerste slag in West-Friese schaakstrijd


ANDIJK - De eerste partij in de tweekamp om het West-Fries Schaakkampioenschap is gewonnen door Adri Haakman. Hij won in een lange, spannende partij van Wilko van der Gracht. Beiden waren in het eigenlijke toernooi gelijk aan kop geeindigd.

Haakman kwam in Dorps-huis 't Centrum in Andijk goed uit de opening, maar Van der Gracht verdedigde zich goed. In de eerste tijdnoodfase werden de dames geruild, waarna Van der Gracht te kennen gaf met remise tevreden te zijn.
Maar er werd doorgeschaakt en in de tweede tijdnoodfase gingen de spelers het eindspel in, dat optisch voor Van der Gracht iets beter was. Maar na enkele onnauwkeurigheden van Van der Gracht won Haakman kwaliteit tegen twee pionnen. Het eindspel, toren plus twee pionnen tegen paard en vier pionnen werd door Haakman daarna vakkundig in winst omgezet.
De tweede partij wordt vanavond in het Verenigingsbouw in Bovenkarspel gespeeld. Haakman heeft voldoende aan remise om zich West-Fries schaakkampioen 1999 te mogen noemen. Van der Gracht moet winnen om een verlenging te bewerkstelligen.


Van der Gracht trekt stand gelijk


BOVENKARSPEL - Wilko van der Gracht heeft de stand in de tweekampen tegen Adri Haakman om het West-Fries schaakkampioenschap weer gelijkgetrokken. In Bovenkarspel maakte hij het verlies in de eerste partij weer goed door de tweede te winnen.
Van der Gracht speelde tegen zijn gewoonte in zeer agressief, maar dat was gezien de belangen begrijpelijk. Haakman kon zich ternauwernood op de been houden, al moest hij wel een pion inleveren. Toen de tijd begon te dringen kon Haakman uit de moeilijkheden komen door de dames te ruilen. Maar in plaats hiervan pakte hij een pion, waarna Van der Gracht via een torenoffer een paard won. Na nog even tegenspartelen moest Haakman zich rond de 36e zet gewonnen geven.
Er is nu een verlenging noodzakelijk, waarin een winstpartij direct de West-Friese titel oplevert. Van der Gracht lootte de eerste partij wit. Er wordt aanstaande donderdag gespeeld in Bovenkarspel.

Eindelijk WF-titel Adri Haakman


ENKHUIZEN - Adri Haakman is de nieuwe schaakkampioen van West-Friesland. De voor schaakvereniging KTV spelende Enkhuizer won de beslissende derde partij van barrage tegen Caissa-speler Wilko van der Gracht.

Van der Gracht speelde met wit en kwam vanuit de opening licht in het voordeel. Hij probeerde op de koningsvleugel een aanval op te zetten, terwijl Haakman zijn geluk op de damevleugel beproefde. Van der Gracht gooide zijn eigen koningsstelling helemaal open en verzuimde om zijn dame te dekken met een toren. Hierdoor kreeg Haakman de mogelijkheid om door een kleine combinatie beslissend voordeel te halen. Hij deed dit en zo was het kampioenschap een feit. Het is voor de eerste keer dat Haakman de West-Friese titel binnenhaalt. In 1988 bereikte hij ook al de barrage, maar
hij verloor toen beide partijen van Rob Bijpost van Schaakvereniging Aartswoud. Haakman speelde zeven maal mee aan het West-Fries kampioenschap, naast dit jaar van 1987 tot en met 1992. Na 1992 schaakte hij een aantal jaren buiten West-Friesland. In 1997 keerde hij terug bij KTV en hij is laatste jaren weer een vaste deelnemer aan het West-Fries kampioenschap.
Voor Van der Gracht was het de derde barrage. Een maal, in 1994, wist hij de West-Friese titel binnen te halen.


Copyright © 2010 Westfries Schaakkampioenschap | Website realisatie: BeNancy Media