Westfriese titel voor Ronald Ritsema

Posted by Co Buysman on 20 april 2016 in Verslag |

In een zware tweede barragepartij is Ronald Ritsema erin geslaagd zich voor de tweede maal in zijn schaakcarrière tot Westfries kampioen te kronen. Peter van Waert – die de eerste had verloren – dwingt hem tot een uiterste krachtsinspanning, maar moet genoegen nemen met remise.

Het evenement krijgt met de twee extra partijen een mooie finale. Ronald en Peter zijn de bovenste twee van de plaatsingslijst en de enigen in het 14-hoofdig deelnemersveld die ongeslagen zijn gebleven: viermaal winst, drie keer remise; onder anderen in hun onderlinge strijd in de vierde ronde. Met hun gelijk eindigen krijgt het Westfries kampioenschap een toetje in de vorm van de mini-tweekamp.

Net als ruim een maand geleden in Abbekerk wordt het een Franse partij, maar voor zwart (Ronald) mislukt de opening enigszins. De problemen beginnen, als hij niet kort rokeert. Peter schuift zijn e-pion door naar de zesde rij, zorgt voor druk op de stelling en geeft zijn opponent weinig speelruimte. Wit kiest in een ingewikkelde fase voor een kwaliteitsoffer van zeer tijdelijke aard, maar mist de beste voortzetting. Hij kan een stuk geven (20. Pcxd5) om daarna een loper op een diagonaal met achtereenvolgens dame, toren en koning te plaatsen. De spanning stijgt naar een hoogtepunt en op dat moment valt ook de klok van beiden uit.

Terwijl de twee matadoren rustig wachten, wordt een nieuw uurwerk uit de materiaalkast van Caïssa-Eenhoorn gehaald. Met het gespeelde 20. Pg6+ wint Peter de kwaliteit terug. De druk is echter van de ketel en Ronald kan opgelucht ademhalen. Mede dankzij een sterk loperpaar heeft hij de controle terug en wordt zijn remise-aanbod geaccepteerd.

Dat er rond die twintigste zet en eerder – met de witte pion nog op e6 – veel mogelijkheden zijn, blijkt uit een massale post mortem. De tweede barragepartij wordt weer gespeeld bij Caïssa-Eenhoorn, tijdens de slotronde van de clubcompetitie. De twee Westfriesetitelkandidaten zijn als laatsten bezig en veel spelers van de Hoornse vereniging volgen met grote belangstelling de kritieke momenten. Na afloop hebben diverse toeschouwers hun ideeën en gedachten over cruciale stellingen, maar het blijkt allemaal niet zo eenvoudig te zijn. Ze zijn met beide spelers een uur bezig om naar de winstkansen van Peter van Waert te zoeken en komen er uiteindelijk niet uit.

Voor Ronald Ritsema is het een succesvolle avond. Hij staat op de eerste plaats in de eindstand van zowel het Westfries kampioenschap als het kampioenschap van zijn vereniging Caïssa-Eenhoorn.

Copyright © 2010 Westfries Schaakkampioenschap | Website realisatie: BeNancy Media