Verslag ronde 7 – 31-03-11 – De Groene Zes – Bovenkarspel

Posted by Co Buysman on 1 april 2011 in Verslag |

Dag allemaal

Het westfries heeft één regeltje dat voorschrijft dat met het oog op het kampioenschap de onderlinge partij niet beslissend is. Hier moeten barrage partijen volgen.

Deze editie was dat op voorhand al niet nodig. We hadden een topwedstrijd, waarin Peter Holscher moest winnen om de titel op te eisen en en passant de wisselbeker te behouden (5x gewonnen), daarentegen had Jaap-Jan aan een remise al voldoende om zich de 27 jaar oude wisselbeker toe te eigenen (ook dan 5x gewonnen).
Het was een lange en taaie strijd, maar uiteindelijk trok Peter aan het langste eind en ging er met de buit vandoor.
In het middenspel ging er een zwarte pion af en had Peter een sterk paard op e5. Door slim te manoeuvreren wist Jaap-Jan in de weinige ruimte die hem gegeven werd de boot af te houden. Uiteindelijk werden de dames en de torens geruild en gingen ook de 2 losse pionnen van het bord. Wat resteerde was een eindspel van 5 witte pionnen en een paard tegen 4 zwarte pionnen en een loper. Het werd al wat onduidelijker of dit nog steeds gewonnen was voor wit, maar Peter had het goed in de gaten wat de pointe van de stelling was en wist daar naar toe te werken. In de eindfase werd Peter genoodzaakt om zijn paard voor 2 pionnen te geven om winstpotentieel te behouden. De oprukkende pionnen konden slechts door een tegenoffer afgestopt worden, maar Peter had nog een mooi tussenschaakje en wist eindelijk de pion meer te verzilveren.
… Wat een machtig mens ! …

Tom “Zoetemelk” Balla wist redelijk eenvoudig van Peter van der Schee te winnen en zodoende nog nipt de tweede plaats te bereiken. Peter gaf een bedoelde toren voor een paard, maar had even over het hoofd gezien dat er meteen een paard achteraan vanaf ging… weg volle toren dus.

Ik heb dit toernooi weinig blunders gezien, foute zetten komt vaker voor, maar een blunder kost een stuk oid.
Meneer Slaman had er zo eentje. Na een redelijke opening, liet Rik een simpel maar uiterst effectief torenoffertje toe van Fred.
Wanneer een pion zowel een paard als een toren verdedigd, dan kan door met een toren het paard te slaan, de verdediging van de toren opgeheven worden. En zo geschiedde…

Vasco en Marco hadden een merkwaardige klok in gebruik. Hier zat geen on / off knopje op, maar een sal / on knopje. De vrede werd wel heel snel getekend.

Adri koos voor de symmetrie tegen Piet. Bijna had hij de dame kort gerokeerd op zet 13 oid. om de symmetrie te benaderen. De paarden stonden bijvoorbeeld op b3 en g3 en de pionnen op d en e waren verdwenen. Verder stonden de andere pionnen nog allemaal op de 2e rij. Verderop in het middenspel ging het fout voor Piet. Adri kon zijn paard naar f6 spelen. Er werd 1 toren geruild en de dame ging vervolgens stilletjes naar d2, alwaar deze naar het mooie veld h6 keek (de toren op e8 staat nog in, maar de dame moest gespeeld worden omdat deze ook in stond op c2 met een loper).

Andrew en Marco namen hun tijd voor de partij en met name Andrew moest nog even doorzetten om de 36 te halen. Dit lukte wel, maar hierdoor leek het wel fout te gaan in de partij. Je zag de zwakke punten al aankomen en toch viel er niet veel meer aan te doen. Na een pionnetje winst, dat rustig terug gegeven kon worden, werden de torens van zwart geactiveerd, wat direct een stuk zou opleveren. Met recht een Grootse combinatie.

Volgens jaar gaan we weer vrolijk verder. Hopelijk met hulp van Co Buysman.
In principe starten we volgend jaar NIET tegen clubgenoten, maar wordt er direct door het programma ingedeeld.
Dit levert wel een extra gezamenlijke speelavond op.

Op- en of aanmerkingen, suggesties ed. zijn van harte welkom.

Graag tot volgend jaar, ik heb genoten, hopelijk jullie ook allemaal.
Nico Weel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Copyright © 2010 Westfries Schaakkampioenschap | Website realisatie: BeNancy Media