Verslag ronde 5 – 15-03-11 – Caissa – Hoorn

Posted by Co Buysman on 16 maart 2011 in Verslag |

Dag allemaal,

Het was weer een genoeglijk avondje. Lekker vredig ook, met 5 remises 🙂

De confrontatie tussen de twee koplopers, Balla en Gorter, draaide uit op een puntendeling.
Ik meen dat er sprake was van ongelijke lopers. Jaap speelde na de dameruil en wit’s Td5 zijn paard van c6 naar b4. Was Pd4 een goede mogelijkheid? De toren staat in en na Tg5 volgt f6 toch?
Tevens dreigt Pe2+ met een vork.

Door de remise van de 2 koplopers die een vol punt los stonden, is de spanning weer wat teruggekeerd. Peter Holscher en Wilko van der Gracht hebben door een overwinning weer kunnen aanhaken.

De partij Reus – Holscher bracht ons de zet Pe5: (van g6) met pionwinst. De dame van wit hangt (h5) en het paard kan terugslaan op f7.
Op de lange termijn was dit eigenlijk al voldoende.

Haakman – van der Gracht werd een lange pot, tot ver in de extra tijd. Adri had al een vroeg remiseaanbod afgeslagen, want als hij een rol van betekenis wilde spelen, moest er gewonnen worden. Nu kreeg hij echter in tijdnood de deksel op z’n neus. De stelling gedurende de partij was mijns inziens typerend voor Wilko. Adri leek met een vlugge blik op het bord meer ruimte te hebben om te manoeuvreren, maar dat was stiekem toch schijn. Het paard en de loper werden snel geactiveerd en de pionnenstructuur van beide zijden was wat vreemd, maar het stond redelijk dicht. Misschien was remise een mooie uitslag geweest, maar er werd om gevluggerd en Adri liet de koning en toren vorken.

In de partij van der Schee – Bergsma is eigenlijk niet zo gek veel gebeurd, toch was het wel een aardige partij.
Marco stak weer eens enorm veel tijd in de opening, persoonlijk vond ik het een beetje veel van het goede. Wanneer je rond zet 14 nog maar 12 minuten over hebt en na zet 26 nog 52 seconden dan wordt het toch dringen. Marco had het geluk dat het een redelijk overzichtelijke stelling werd. Nadat Marco met loper en paard op f2 geruilt had tegen een toren en pion, kon Peter iets later de materiaal verhouding recht trekken. Hij kwam dan zelfs een pion voor. Marco had het geluk dat er nog een onderste rij dreiging in zat, waardoor Te8 een ijzersterke zet was. Beide dames staan ook op de lijn en hierdoor volgt een ruil, waarna de toren op e2 komt. De ver vooruitgespeelde pion is moeilijk te behouden en Marco weet deze dan ook te veroveren. Met ieder een toren en 3 pionnen op a, b en c werd tot remise besloten.

Rob speelde zijn bekende b4. Andrew had wat voorbereiding gedaan en kwam redelijk uit de opening te voorschijn. Beide spelers konden gebruik maken van actieve stukken. De wedstrijd was en bleef echter in evenwicht, zodat er toen de meeste muziek verdwenen was tot remise besloten.

De partij Groot-Stapel was een mooie pot zoals ik ze ook graag speel. Ik denk dat Marco het gevoel zal hebben dat hij ergens de winst heeft laten liggen. Ik dacht zelf tijdens de partij dat het gebeurd was met Jan. De dame dreigde mat op g7 en ik zag niet de weerlegging zoals Jan ‘m speelde (gewoon het paard op f5 slaan). Jan moest zich steeds bewust zijn van schaakgevende stukken welke lijnen openden met mogelijk damewinst. Toen de dames er af gingen werd het allemaal al wat lastiger. Marco kwam nog wel een pion voor, maar Jan wist met zijn koning bij deze pionnen te komen zodat na een aantal zetherhalingen tot remise werd besloten.

Metten-Slaman was er eentje voor de analyse. Rik offerde zijn toren, bij acceptatie leverde deze ruil 2 pionnen en een stuk op (voor de toren). Echter de zwarte stelling is erg passief op dat moment.
In het vervolg van de partij mist Vasco het gemakkelijke Lg4 wat weer een kwal (terug)kost. Rik gaat een eindspel in van 2/3 pionnen meer, maar hij heeft een paard om die ene vrijpion van wit af te stoppen. Ik vraag mij af of doordrukken met de koning en de loper geen promotie van de vrijpion kan afdwingen, zoals het nu ging, kreeg Rik de loper, maar ging dit ten koste van al zijn pionnen en kon hij daarna op zijn gemak de enige overgebleven pion ophalen.

Komende maandag, 21 maart, wordt er geschaakt bij Schaaklust in Andijk.

Vriendelijke groeten, Nico weel

1 Comment

  • Marco Bergsma schreef:

    Na vannacht heel vluchtig naar de partij gekeken te hebben kan ik niet anders concluderen dat het in tijdnood een leuk staaltje “schwindelen” is geweest waarin wit op het cruciale moment de verkeerde kant opging met zijn koning. Na De3+ was Kf1 volgens de computer iets van +4, de gespeelde zet Kh1 was echter precies remise.

    Lag ’s nachts nog steeds na te trillen van de zinderende tijdnood 🙂

    Ook moet ik Peter prijzen voor het wachten met het maken van zijn zet Db3+ tot ik terug was van het toilet; dit heeft me 2 van de 3 op dat moment resterende minuten gescheeld.

    Groet Marco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Copyright © 2010 Westfries Schaakkampioenschap | Website realisatie: BeNancy Media