Verslag ronde 4 – 04-03-11 – Aartswoud – Hoogwoud

Posted by Co Buysman on 5 maart 2011 in Verslag |

Dag allemaal

Ik kan met een gerust hart zeggen dat ik vanavond weer heb genoten. Het duurde soms even voordat het echt op stoom kwam, maar dan heb je ook wat.
Het viel me op dat er best veel spelers nog flink moesten doorzetten om de tijdscontrole te halen. Diverse malen was er sprake van dat er nog zo’n 15 tot 20 zetten gedaan moesten worden in 10 a 15 minuten.

Van de 3 koplopers zijn er nog 2 over.
Tom Balla wist Piet Reus te verschalken. Na een stukruil, kon Tom een pion doordrukken wat de nodige problemen veroorzaakte en Piet gaf hier een kwal.
Vervolgens moest de vrijpion geblokkeerd worden met een paard en een dame. Deze verdediging bleek niet afdoende doordat de toren van Tom geofferd kan worden tegen het paard waarna dameruil de weg vrij maakt voor de pion. Ik heb overigens begrepen dat Tom het anders speelde en de dame wist te vangen met een aftrekaanvalletje (Piet pakte de toren niet).

Jaap-Jan kreeg een stuk voorgeschoteld door Peter van der Schee. Er leek een aftrekgrap in te zitten met materiaalwinst voor Peter, maar de praktijk wees anders uit. Jaap pakte het stuk met een toren en liet deze vervolgens op f6 staan, zodat de aftrekgrap er niet inzat. Peter ging lang rokeren om zijn gepende loper op g7 te ontpennen, maar Jaap speelde a-tempo Lh7. Peter gooide er nog een stuk tegenaan en wist in het vervolg met de dame en de loper nog wat (mat)dreigingen op het bord te creëren, maar dit wist Jaap te pareren. Door in het vervolg een kwaliteit terug te geven, wist Jaap tegenover de toren van zwart, 3 lichte stukken te zetten. Toen was het gebeurd met de mogelijkheden van zwart.

Marco zorgde voor een kleine verrassing door van Fred Avis te winnen. In de opening ging er een pion van zwart af. Hier was geen compensatie voor, sterker nog, Marco had de beter gepositioneerde stukken.
Hij wist in tijdnood de dames te ruilen en de toren op de 7e rij te krijgen. Na de nodige overpeinzingen speelde Fred Le6 om de toren en loper die op f7 gericht stonden te beteugelen. Eigenlijk was toen al niets meer goed, want zwart komt de stelling in met nog een pionwinst, maar de keuze voor Le6 bespoedigde een en ander. Marco slaat in en Fred speelt Kf6, de toren op e7 en de loper op e6 staan in, maar Marco kan rustig Td7 spelen dat de toren op d8 aanvalt.

Wilko werd aanvankelijk redelijk onder controle gehouden door Marco. Beide spelers hadden diverse indirecte dreigingen.
Echter de a-lijn kwam open en Wilko wist hier zijn torens te verdubbelen met aanval op de lang gerokeerde koning. Toen vervolgens de dame aan de andere kant binnen kwam met daarbij nog een doorgebroken pion, werd zwart volkomen van het bord geveegd. Op zich had zwart zijn stukken mooi op de kort gerokeerde koning staan, maar er was simpelweg te weinig tijd om te handelen. Ik denk dat de tijdnood hier ook nog wel meespeelde.

Andrew en Daan hadden ook een leuke dynamische pot. Het was me niet helemaal duidelijk hoe een en ander in elkaar stak, maar Andrew kwam 1 en later 2 pionnen voor met controle over de stelling.
Toen er ook een zwart stuk afging, was het feitelijk al gebeurd, maar het was de klok die vlak voor zwart z’n 36e zet speelde de partij besliste.

Toen was daar ook nog de topper tussen Holscher en Haakman. Adri, de verdedigend kampioen en 2 titels achter zijn naam tegen Holscher met 4 titels.
Aanvankelijk vond ik het een moeilijk te beoordelen stelling. Peter had wellicht iets overwicht op het bord, maar toch had ik het idee dat Adri nog de controle over z’n stelling had.
Ergens richting de tijdcontrole moest Adri stevig doorzetten om z’n vlag voor te zijn. Dit lukte, maar hij stond wel een pion achter. Toen was de stelling voor Peter. Hij trok z’n stukken wat terug, wist de torens op de g-lijn te verdubbelen en kwam vervolgens met de g-pion opstomen. Het waarschijnlijk beslissende g6 werd echter achterwege gelaten. In de daarop volgende nieuwe tijdnoodsfase, waar beide spelers moesten aanpoten, werd het opeens een ander spelletje en hielp Peter met een paar zwakke zetten bijna zijn stelling om zeep. Hij kon nog net met Tf1-f2-f1 de stelling keepen, waarna de vrede werd getekend.

Rik Slaman werd slachtoffer van zijn eigen dadendrang. Door de stelling open te gooien met f4 en een tussenschaakje mogelijk te maken, wist de zwarte dame de witte stelling te penetreren. Vervolgens dreigde er stukverlies of pionverlies voor wit. Het witte paard steigerde even en trok naar de overkant. De zwarte toren werd daarna overtuigend en duidelijk opgelucht op c1 geplaatst. Er waren 2 varianten mogelijk voor wit en beide resulteerden in een soort van stikmat (Pf2++).

Het laatste potje was ook een stevige. Vasco offerde zijn zwarte toren op c3 (wit lang gerokeerd) en daarna volgde een loperoffer op g4. Wanneer deze wordt aangenomen, kan het paard via e4 (dame in) naar c3 met uitermate vervelende gevolgen. Vasco mompelde nog iets over een “deja vuutje” en een “ezel”, schijnbaar was deze zetcombinatie al eerder verkeerdom gespeeld. Een en ander resulteerde ook hier in tijdnood voor de eerste controle. Volgens mij heeft Vasco nog een schaakje met de toren op a4 vergeten wat de loper op a5 had opgeleverd. Het nu resterende eindspel was heel wat lastiger. Toren, loper en 6 pionnen voor Vasco tegen 2 Torens een loper en 2 pionnen voor Jan. De torens van Jan kwamen binnenvallen over de h-lijn met bijna mat achter de vrijpionnen. Dat mat zat er echter niet in en Jan kon nog net met de koning voor de pionnen kruipen. Wederom sloeg bij beide spelers de tijdnood toe en was er van een goed plan geen sprake meer, zodat de vrede getekend werd. Met wat meer tijd, had Jan al die zwarte pionnekes kunnen ophalen en zou het vermoedelijk en puntje hebben opgeleverd….. nu leverde het beide mannen 10 jaar extra op.

Vriendelijke groeten, Nico Weel

Copyright © 2010-2024 Westfries Schaken Kampioenschap All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.