Van melksalon naar multifunctionele accommodatie

Posted by Co Buysman on 18 april 2014 in Verslag |

Voor de zesde ronde van het kampioenschap van West-Friesland reist de regionale schaaktop naar het Hoornse wijkcentrum De Huesmolen. Het is deze dinsdag de laatste keer dat de spelers daar achter de borden zitten, want gastclub Caïssa-Eenhoorn gaat verhuizen.
Zoals veel verenigingen in Nederland is Caïssa-Eenhoorn afhankelijk van accommodaties. Ze heeft, in tegenstelling tot de voetbalclubs, geen eigen complex. Het maakt een huurder van zaalruimte afhankelijk van de eigenaar en/of beheerder en dat is niet altijd plezierig. Je zal maar een zeventiger zijn die met zware planten (enkele meters hoog, enkele tientallen kilo’s zwaar) moet sjouwen om bij de materiaalkast te kunnen komen, want daarin liggen de spullen voor de schaakjeugdlessen. De schaakzaal is verhuurd aan een vogelvereniging die tussen de honderden kooitjes met prachtige vogels voor de sfeer en aankleding planten in grote potten heeft neergezet.
Caïssa-Eenhoorn heeft dit seizoen een keer of tien geen gebruik kunnen maken van de schaakzaal. Gelijktijdig is door het beleid van een nieuwe beheerder (Stichting Netwerk) de clubsfeer aangetast. Voor menigeen is nazitten of analyseren onmogelijk geworden, omdat het gebouw om middernacht dicht gaat. Een jaar geleden heb ik met twee deelnemers aan het West-Fries kampioenschap een uur in de vrieskou nagepraat over hun partijen en actuele schaakzaken. We stonden onder een overkapping en enigszins in de luwte, dat wel.
Geluiden van onvrede hebben het bestuur bereikt en in een vorige week ingelaste vergadering sprak een meerderheid van de leden zich uit voor verhuizing. Met ingang van het nieuwe seizoen speelt Caïssa-Eenhoorn in de spiksplinternieuwe multifunctionele accommodatie De Kreek. Voor de spelers van Groninger Combinatie 3 welbekend, want zij verdwaalden in de wijk (Bangert en Oosterpolder) en bereikten na drie kwartier wandelen de plek waar begin januari de bondswedstrijd tegen ons eerste achttal werd gehouden.
De groei van de stad Hoorn is namelijk heel goed te zien aan de huisvesting van onze schaakvereniging. Naarmate ze ouder wordt, des te verder raakt Caïssa-Eenhoorn van de binnenstad verwijderd. Caïssa werd in 1922 opgericht. In de melksalon van de gezusters Bierlaagh (Breed 30, voor de kenners van de Hoornse binnenstad) zijn de eerste partijen gespeeld. Door de ledengroei zocht de club al na enkele jaren een grotere zaal en die werd gevonden in hotel De Roskam (Veemarkt). Halverwege de jaren dertig belandde Caïssa in hotel De Valk (West, vlakbij het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen) om – na een uitstapje in 1948 naar hotel Sopar, ook aan de Veemarkt – in het najaar van 1964 weer terug te keren in De Roskam.
In het jubileumjaar 1972 zat Caïssa buiten de binnenstad; het was het eerste seizoen in Het Kontaktcentrum (Loniusstraat). De eigenaar, een kerkbestuur, verkocht het pand twintig jaar later en de nieuwe eigenaar maakte er een fitnesscentrum van. Voor het eerst kwam de schaakclub in een nieuwe wijk terecht: Kersenboogerd. Gerund door vrijwilligers die om half twaalf, als menig speler met zijn eindspel bezig was, naar huis wilden.
Cultureel centrum De Huesmolen kwam toen in beeld. Een deel werd na een verbouwing zelfs denksportcentrum genoemd, omdat ook een damvereniging en een bridgeclub er gebruik van maakten. Dat denksportcentrum is nooit echt van de grond gekomen. De bridgers kaarten elders, de damvereniging bestaat niet meer. Wij schakers hebben het nog zestien seizoenen volgehouden. Om dan nu te verhuizen naar de nieuwste Hoornse wijk: Bangert en Oosterpolder. Fietsend twintig, vijfentwintig minuten verwijderd van de binnenstad.
Maar De Kreek is een schitterende accommodatie. Hier kan Caïssa-Eenhoorn – in de zomer van 2012 zijn Caïssa en De Eenhoorn samengegaan – weer groeien. Problemen als ooit in De Roskam zullen er niet zijn. Daar ging vanwege de veemarkt een clubavond wel eens niet door.
Gelukkig wordt de zesde ronde van het West-Frieskampioenschap niet afgelast. Het is weer een boeiende avond geworden.

Peter Holscher – Bas Dudink 1-0
Voor het derde opeenvolgende jaar treffen Peter Holscher en Bas Dudink elkaar. Na de twee eerdere remises komt er nu een winnaar te voorschijn uit de topper. Peter zegeviert en schakelt Bas uit voor de titel.
Zwart kiest voor een Hollandse aanpak om te proberen zijn halve punt achterstand op de koploper weg te werken. Hij krijgt een dubbelpion op de e-lijn en zorgt met opschuivende pionnen voor enige druk op de koningsvleugel. Dat levert niets op. Twee pionnen van elk worden geruild en van de ontstane ruimte maakt wit optimaal gebruik. Na een flinke afruil staan al zijn stukken (dame, twee torens en een loper) beter dan die van de zwartspeler. Kort voor de eerste tijdcontrole begint het oogsten. Bas offert een loper, zonder succes. Na dame- en torenruil moet hij zich verdedigen tegen een vrijpion op de d-lijn. Zijn toren is geen partij voor de samenwerkende toren en loper van Peter die met soepel spel op promotie kan afstevenen. Nog net voor die zet staakt zwart de strijd.

Peter Holscher – Bas Dudink 1-0

Jaap Gorter – Piet Reus 1-0
De interne competitie van Schaaklust heeft vorig seizoen een dubbele winnaar gekregen. Jaap Gorter en Piet vertegenwoordigen als clubkampioenen hun vereniging op het West-Fries kampioenschap en zij zitten in de zesde ronde tegenover elkaar. Inzet van de Andijker derby in Hoorn is het behoud van de titelkansen die beiden hebben.
In 2011 hebben ze voor het laatst tegen elkaar gespeeld. Het was het laatste jaar met een eerste ronde waarin clubgenoten elkaar treffen. Jaap en Piet maken er nu weer een boeiende partij van. Na tegengestelde rokades verplaatst de strijd zich enigszins van het centrum naar de damevleugel. Op een cruciaal moment is zwart te voorzichtig en dat kost hem een centrumpion. Hij geeft de kwaliteit om de druk weg te nemen en komt in een eindspel met een pion meer. Er lijkt nog iets van tegenspel in te zitten, maar als zijn paard in een penning staat is de partij ineens ten einde.

Jaap Gorter – Piet Reus 1-0

Jasper Seelemeijer – Ronald Ritsema 0-1
Jasper Seelemeijer en Ronald Ritsema vechten voor hun laatste kans om van het kampioenschap nog iets te maken en dat pakt voor zwart het beste uit. Hij heeft zich goed voorbereid en komt ook beter uit de opening. Met name enkele witte pionnen op de damevleugel staan daar niet zo lekker, terwijl een vervelend zwart paard komt binnenhuppelen. Het kost Jasper zijn b-pion, terwijl hij door een slordigheidje ook de c-pion verliest. Dan zit Ronald eigenlijk al op een zetel. Op weg naar een eindspel met alle torens en een zwarte loper tegen een wit paard neemt hij bezit van de open c-lijn. De zwarte koning krijgt een actieve rol in het centrum en als dat een derde pion oplevert, beseft wit dat het ditmaal niet zijn avond is.

Jasper Seelemeijer – Ronald Ritsema 0-1

Peter van der Schee – Rik Slaman ½-½
Twee jaar geleden bestreden Peter van der Schee en Rik Slaman elkaar in een Engelse partij. Nu wordt het Frans, maar de uitslag blijft hetzelfde: remise.
Wit geeft twee pionnen om ontwikkelingsvoorsprong te nemen en offert een paard om die pionnenachterstand van min twee om te buigen naar plus één. Zwart heeft niet gerokeerd en daar probeert Peter gebruik van te maken. In een spectaculaire fase van de partij wint hij het stuk terug en bezit dan twee pionnen meer. Na torenruil heeft Rik twee randpionnen en zijn opponent alle pionnen op de koningsvleugel en die op a2. Voorts doen een dame, toren, een witte loper en een zwart paard mee aan het eindspel. Onverwacht raakt wit echter zijn lichte stuk kwijt, maar zwarts aansluitende aanval op de koningsstelling kost hem het paard. Na dameruil heeft Peter twee pionnen meer. Door te passief spel verdampt die voorsprong en draait de partij weer uit op een puntdeling.

Peter van der Schee – Rik Slaman ½-½

Gerard Beerepoot – Fred Avis 0-1
Met tweeënhalve punt uit de laatste drie ronden is Fred Avis opgeklommen naar een plaats in de middenmoot. Tegen Gerard Beerepoot haalt hij soepel de winst binnen.
Wit verspeelt al in de opening een pion en heeft daar helemaal geen compensatie voor. Regelmatig wordt er geruild en dat is in het voordeel van zwart die een gezonde stelling blijft houden. Er komt een toreneindspel op het bord, met voor Fred een betere pionnenstructuur. Direct na de eerste tijdcontrole staakt de witspeler zijn verzet.

Gerard Beerepoot – Fred Avis 0-1

Co Buysman – Andrew Weltevreden 0-1
Voor Co Buysman gaat zijn tweede West-Fries kampioenschap als een nachtkaars uit. Na goede partijen tegen spelers met hogere ratings scoort hij onvoldoende tegen opponenten met lagere ratings. Andrew Weltevreden profiteert optimaal van het matige spel van wit.
In een Engelse partij neemt zwart op het juiste moment het initiatief. Als de druk op de koningsvleugel toeneemt, probeert wit de stelling open te breken. Hij kiest voor een verkeerde aanpak, maar krijgt via de open e-lijn tegenkansen. Kort voor de tijdcontrole mist Andrew een grote mogelijkheid om de partij te beslissen (29. … Df3) en kijkt te veel naar een paardvork die niets oplevert. Het is een van de weinige vraagtekens in de partij die 68 zetten duurt. Even later kan Co afwikkelen naar gelijk spel (31. Dxb7) , maar let te veel op de positie van de zwarte koning. Hij sleept dameruil uit het vuur, al wint hij daar niet veel mee. In de extra tijd sprint de witte a-pion naar voren en Andrew moet zijn toren geven om promotie te voorkomen. Rond de klok van middernacht heeft wit alleen nog een toren en zwart een paard en twee vrijpionnen. De witspeler kan naar remise afwikkelen, maar verzuimt het paard – verdediger van een vrijpion; hij kan dan zijn toren geven voor de tweede vrijpion – aan te vallen. Vervolgens speelt zwart het kundig uit.

Co Buysman – Andrew Weltevreden 0-1

Carlo Oud – Lukas Boots 1-0
Carlo Oud kan nu al terugblikken op een geslaagd debuut. Hij heeft de op een na laagste rating, stond na drie ronden puntloos onderaan en vindt met nog één avond te gaan aansluiting met de middenmoot. Tegen Lukas Boots boekt hij zijn tweede winstpartij.
Wit laat aanvankelijk zijn dame en de lichte stukken het werk doen. Hij rokeert niet en speelt pas op de 25e zet voor het eerst een toren. Dan ook breekt een belangrijke fase van de partij aan. Zwart lijkt sterk te staan met zijn dame en een toren op de d-lijn, maar na dameruil heeft juist Carlo positioneel voordeel. Er zijn witte vrijpionnen op de e- en f-lijn lijn en alle witte stukken (twee torens en een loper) hebben betere velden. Daarna speelt de favoriet van Degoschalm het keurig uit. Na wat gemanoeuvreer en loperruil krijgt wit twee vrijpionnen, waarvan er een zal promoveren.

Carlo Oud – Lukas Boots 1-0

Copyright © 2010-2024 Westfries Schaken Kampioenschap All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.