Ronald Ritsema komt op 1-0

Posted by Co Buysman on 13 april 2016 in Verslag |

De eerste barragepartij om de Westfriese titel is een prooi geworden van Ronald Ritsema. Met wit verslaat de clubkampioen van Caïssa-Eenhoorn in de speelzaal van zijn eigen vereniging Peter van Waert in 75 zetten.

Omdat in het zevenrondige evenement Peter in de onderlinge partij (remise) de witte kleuren had, heeft hij in de theaterzaal van De Kreek de zwarte. Nog voor er één zet is gedaan, wacht hem een verrassing. Een oude schoolvriend heeft gelezen dat Peter in de Zwaagse multifunctionele accommodatie tegen Ronald schaakt en besluit om langs te komen. Hij woont in Blokker, op een steenworp afstand van De Kreek. De twee hebben elkaar zo’n veertig jaar geleden voor het laatst gezien en er wordt natuurlijk eerst wat bijgepraat.

Eenmaal aan het bord gezeten valt al snel de c-lijn open. Ronald heeft een actievere opstelling van zijn stukken en dat wordt op de vijftiende zet uitbetaald in de vorm van pionwinst. Niet veel later sneuvelt ook de g5-pion en dan is duidelijk dat zwart een moeilijke avond krijgt. Toch biedt hij lang tegenstand. Torens worden geruild, lichte stukken en de dames en in een toreneindspel met lopers van gelijke kleur geniet wit nog altijd de voorsprong van twee pionnen.

Er is een fase dat Peter met actief stukkenspel zijn opponent tot manoeuvreren dwingt. Via de open c-lijn speelt Ronald zijn toren naar b8 om de opmars van de vrije b-pion te ondersteunen. Beetje bij beetje komt de winst in zicht. Hij kan zijn loper omspelen om de inmiddels op b7 belande vrijpion te helpen. Stukkenruil is uit den boze voor Peter, maar wit kan dat toch afdwingen. Na torenruil kan hij het b7-gevaar onschadelijk maken. Inmiddels staat de Hoornse koning op e7 en houdt zijn Hemmer collega uit de buurt van de promotievelden. Dan is het pleit beslecht.

Op 19 april wordt in dezelfde theaterzaal de tweede barragepartij gespeeld.

Ronald Ritsema – Peter van Waert 1-0

 

Copyright © 2010 Westfries Schaakkampioenschap | Website realisatie: BeNancy Media