Alles is anders in Abbekerk

Posted by Co Buysman on 9 maart 2012 in Verslag |

De organisatie van het West-Fries schaakkampioenschap beschikt over een flink aantal adressen. Maar er zijn meer clubs dan ronden, waardoor ze in een seizoen niet allemaal als gastheer kunnen fungeren. In de vierde ronde spelen de WFK-deelnemers bij De Pionier uit Abbekerk dat voor de eerste maal de regionale schaaktop ontvangt.
Namens de vereniging heet Arnold Velthuis iedereen welkom en hij is met name benieuwd hoe regerend clubkampioen Lukas Boots (hij is weer koploper, Arnold zelf staat op de tweede plaats) het deze avond zal doen. Alles is anders in Abbekerk, want de partijen voor de clubcompetitie van De Pionier worden niet in de ruimte tussen de bar en de vier biljarttafels gespeeld. Tien leden nemen plaats naast de ‘West-Friese’ schakers en regelmatig kijken ze hoe op die acht borden de stand van zaken is.
De Pionier is de jongste schaakclub in West-Friesland; opgericht in 1989. Het Midwoudse activiteitencentrum
Molenwoid is de eerste locatie. Als op den duur het bestuur van Molenwoid vindt dat hun vrijwilligers te zwaar worden belast, verhuizen de schakers naar een café in Benningbroek. Daar komt echter een nieuwe eigenaar die de schaakruimte een andere bestemming wil geven. De Pionier vindt nu onderdak in café ’t Bonte Paard in Abbekerk.
De schaakliefhebbers delen de donderdagavond met de damesbiljartclub Bonte Paard. Zeventien leden groot. Tien zijn er aanwezig, op drie tafels spelen de vrouwen libre voor hun clubcompetitie. En het moet gezegd: er zitten een paar prachtige stoten bij.
Aan het raam, met een open haard in de onmiddelijke nabijheid, staan de tafels voor de schakers. Maar met de zestien deelnemers van het West-Fries kampioenschap erbij is die plek niet geschikt en Arnold Velthuis heeft vervangende zaalruimte geregeld. Aan het plafond hangen tientallen blauwe, oranje, gele, rode en groene vlaggetjes, al is niet bekend of die kleurige versiering speciaal voor de West-Friese schaaktoppers is aangebracht.
De kleine dorpsclub doet het als gastheer prima. Schaken in ’t Bonte Paard smaakt naar meer en dat gebeurt op tweede paasdag (9 april). In zijn openingswoord heeft Arnold nog even reclame gemaakt voor ‘Het anders dan anders toernooi’. Van 13.00 tot 18.00 uur. Het ‘anders dan anders’ houdt in dat er negen ronden worden gespeeld en er steeds een andere bedenktijd is. Voor de pauze schaken de liefhebbers vijf partijen; van tien, vijf, tien, twintig en vijf minuten. Na de pauze zijn de bedenktijden vijf, tien, vijf en nogmaals tien minuten.
Maar op deze donderdagavond hoeven de WFK-gangers zich niet te haasten. Zij krijgen immers anderhalf uur en daarna nog eens dertig minuten extra toebedeeld. Toch komt er een vlotte eerste beslissing. De toppartij deze ronde is die tussen Rob van den Heuvel en Wilko van der Gracht. Beiden staan hoog geklasseerd in de clubcompetitie van Aartswoud en voeren de WFK-ranglijst aan. Ze besluiten niet tot het uiterste te gaan. In twaalf zetten worden een paard en twee pionnen geruild en de vrede getekend. Juist op dat moment komt clubgenoot Jan Stapel binnen. Jan woont in het even verderop gelegen Lambertschaag en is benieuwd naar de topper. ,,Ga ik speciaal voor die partij hier naar toe en zie ik geen zet.’’
Aan het andere eind van de lange tafel zijn even later ook twee lege stoelen zichtbaar. Piet Reus neemt Fred Avis in de houdgreep en laat de voorzitter van Caïssa niet meer los. In eerste instantie ziet het er niet slecht uit voor de zwartspeler die zijn tegenstander met een dubbelpion op de e-lijn opzadelt. Maar zijn ontwikkeling is veel te traag en de wel gespeelde stukken werken niet samen. Al na zeventien zetten kunnen de Hoornse toren op a8 en de loper op c8 niet meer in beweging komen en speelt Fred eigenlijk met twee stukken minder. Tot overmaat van ramp wordt zijn dame ingesloten. Piet is de eerste winnaar van de avond en informeert hoe clubgenoot Dirk Mantel het een dag eerder in de eerste ronde van het NHSB-veteranenkampioenschap heeft gedaan. Hij behaalde een keurige remise tegen Jan Rot. In Abbekerk zal Jaap Gorter een vechtremise bereiken tegen Peter Holscher. Voor de Schaaklusters zijn het een paar mooie dagen.
In de onderste regionen is er eveneens sprake van evenwicht. Na drie nederlagen houdt Andrew Weltevreden stand tegen Rik Slaman die in de derde ronde zijn eerste halve punt in de wacht sleepte. Het wordt geen scherpe partij. De dames verdwijnen van het bord en er is een afruil van enkele lichten stukken alsmede de h-pion. Na negentien zetten lonkt de muziek bij de bar en een tafel om een aantal varianten door te nemen.
Spectaculair is wel de partij tussen Jasper Seelemeijer en Lourens van Veelen. Jasper kiest voor de Benoni-variant van de Duitse grootmeester Lothar Schmid. De zwartspeler gaat het avontuur niet uit de weg en offert een pion om die wat later weer terug te winnen. Maar een ruil van de zwartveldige lopers pakt goed uit voor wit. Hij kan direct dreiging uitoefenen via de f-lijn en beschikt over een sterke d-pion. Bovendien heeft de zwartspeler drie stukken die wat afzijdig op de damevleugel staan opgesteld en mist hij zijn koningsloper. Het lukt hem niet om de gevaarlijke aanval af te slaan.
Het is dringen op de bovenste helft van de ranglijst en dan is ieder half punt meegenomen. Bas Dudink en Marco Groot geven elkaar heel weinig toe. De voorzitters van HSV De Eenhoorn en KTV posteren vrijwel alle stukken op de koningsvleugel, waar Bas zijn torens verdubbelt op de open e-lijn. Marco’s verdediging zit goed in elkaar. Alle torens belanden naast het bord en als beide dames bezit nemen van die e-lijn, ziet de stelling er met zeven pionnen, het loperpaar en een paard erg remise-achtig uit.
De vijfde remise van de avond realiseren Lukas Boots en Peter van der Schee. Hun partij krijgt een open karakter. Lukas oefent tegen de West-Fries kampioen van 2009 enige druk uit, maar de GZ’er is op zijn hoede. Beiden laten eerst de pionnen en de lichte stukken het werk doen. Na dameruil komen ze vlot in een eindspel met de torens en vier pionnen alsmede twee paarden voor zwart en een paard met loper voor wit. Er zijn dan nauwelijks aanknopingspunten voor winst.
Een enerverende strijd wordt er gevoerd op de laatste twee borden. Aan de zwarte kant hebben plaatsgenomen Ronald Ritsema en titelverdediger Peter Holscher, die ook in de clubcompetitie van Caïssa dicht bij elkaar zitten. Alletwee treffen ze oud-kampioenen als tegenstanders. Ronald neemt met zijn dame de b- en c-pion van Adri Haakman, waarna de KTV’er verwoed jacht op haar maakt. Na 32 zetten heeft de zwartspeler zestien keer zijn vorstin naar een goed veld gebracht. Zij lijkt op de koningsvleugel klem te staan voor de pionnen en met louter torenzetten, om de dame aan te vallen, is voor Adri remise haalbaar. Een paardzet biedt zijn opponent een ontsnappingsmogelijkheid. De verdediger van het paard wordt in verlegenheid gebracht en wit besluit om het paard te geven voor twee pionnen. Met een stuk minder gaat hij naar het eindspel toe, maar een zwart paard op e7 is kwetsbaar en Ronald moet alles uit de kast halen om zijn voorsprong niet te verspelen. Na een sprong naar f5 wordt de verdediging in optimale conditie gebracht. Een paardvork op koning en dame met een mat in twee er achteraan betekent het einde van een geweldig gevecht.
Jaap Gorter-Peter Holscher is de finale van een jaar geleden, met verwisselde kleuren. Beiden moeten eigenlijk winnen. Jaap om na een slechte start (nul uit twee) nog iets van het kampioenschap te maken, Peter om als regerend kampioen dichter bij de toppers te komen. In een complexe stelling is alles gericht op de damevleugel, waar de witspeler enigszins onder druk staat. Dat kost hem een paard, maar als de toren op a1 zich in de strijd mengt en de zwarte koning naar het afgelegen veld h8 gaat, is er nog zeker niets beslist. Zwaar materiaal wordt geruild. De Andijker vorst spoedt zich naar het centrum en vertolkt daar een sterke rol. Met een toren tegen een toren en paard en drie om twee pionnen streeft Jaap ernaar in ieder geval zwarts laatste twee pionnen te veroveren. Tijdnood gaat ondertussen ook een rol spelen. Alle pionnen verdwijnen en met toren tegen toren plus paard vinden beide toppers elkaar met remise.

Copyright © 2010-2024 Westfries Schaken Kampioenschap All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.